
ORGANIC Daktyle bez pestek ekologiczne (500g) - BIO
Daktyle ekologiczne są wysokokaloryczne, zawierają cukry proste, które szybko po spożyciu zostają wchłonięte, dzięki temu szybko energetyzują. Są lepsze niż mięso jeśli chodzi o podniesienie poziomu energii. Daktyle ekologiczne uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach oraz potasu, który tracimy przy intensywnym poceniu, można je podjeść po treningu, czy intensywnym wysiłku fizycznym, warto brać je ze sobą na dłuższą wyprawę, czy po prostu do szkoły.
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
SKŁADNIKI ekologiczne daktyle bez pestek suszone 100 %.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1204 kJ / 284 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 65 g
w tym cukry - 59 g
Błonnik - 8,5 g
Białko - 2,3 g
Sól - 0 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- aromat waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 5 dag rodzynek
- odrobina rumu
- 8–10 daktyli
- 12–15 suszonych moreli
- 3 garście żurawiny suszonej
- 2 garście orzechów włoskich
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
1. Rodzynki zalej rumem i mocz 3 godziny.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i aromatem waniliowym. Następnie dodawaj do niego na przemian mąkę oraz żółtka. Gdy składniki się połączą, dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj łyżką.
5. Odsączone z rumu rodzynki połącz z pokrojonymi bakaliami.
6. Do bakalii wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
7. Tak przygotowaną bakaliową mieszankę przesyp do ciasta i przemieszaj łyżką.
8. Dwie keksówki 12 × 22 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
9. Przełóż ciasto do keksówek. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
10. Gdy ciasto ostygnie, możesz je polukrować i posypać płatkami migdałów lub oprószyć cukrem pudrem.