BIO

BIO PLANET Daktyle bez pestek (150g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814660503
Producent: BIO PLANET

Daktyle bez pestek BIO

Daktyle uznawane są za najzdrowsze owoce świata. Choć kaloryczne mogą być spożywane jako pełnowartościowa, bogata w błonnik przekąska, która skutecznie zapobiega zaparciom oraz normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawierają witaminy A, B1, B2 i PP, potas, żelazo i magnez. Dzięki obecności antyoksydantów, wzmacniają organizm i redukują przedwczesne starzenie się komórek, duża zawartość potasu sprawia, że po daktyle powinny sięgać także osoby z nadciśnieniem.

Ekologiczne daktyle bez pestek mogą być stosowane jako samodzielna słodka przekąska lub jako dodatek do porannej owsianki, deserów, ciast, powideł i wszelkiego rodzaju potraw. Daktyle to doskonały zamiennik słodyczy w diecie dziecka.

 

SKŁADNIKI: daktyle bez pestek suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1244 kJ / 294 kcal

Tłuszcz - 0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g

Węglowodany - 67 g

w tym cukry - 63 g

Białko - 2,4 g

Sól - 0 g

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna

Przepis:

SKŁADNIKI:

  • 1kg sera tłustego
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 6 żółtek
  • 100g rodzynek suszonych
  • 100g daktyli suszonych
  • 100g fig suszonych
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • starta skórka z 1 pomarańczy

 

PRZYGOTOWANIE:

Ser należy zmielić 3-krotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 minutach. Resztę bakalii posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku i łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Do utartej i gładkiej masy dodać posiekane bakalie i wymieszać. Na miesce ustawić sito, wyłożone podwójną gazą, lekko zwilżoną. Masę serową wyłożyć do sita i docisnąć. Brzegi gazy zawinąć do góry i przykryć masą serową. Na wierzch położyć dopasowany tależyk i obciążyć go aby odcisnać serwatkę. Wstawić na noc do lodówki. Po odciśnięciu rozwinąć gazę, przełożyć paschę na tależ.