BIO PLANET Daktyle bez pestek (150g) - BIO
Daktyle bez pestek BIO
Daktyle uznawane są za najzdrowsze owoce świata. Choć kaloryczne mogą być spożywane jako pełnowartościowa, bogata w błonnik przekąska, która skutecznie zapobiega zaparciom oraz normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawierają witaminy A, B1, B2 i PP, potas, żelazo i magnez. Dzięki obecności antyoksydantów, wzmacniają organizm i redukują przedwczesne starzenie się komórek, duża zawartość potasu sprawia, że po daktyle powinny sięgać także osoby z nadciśnieniem.
Ekologiczne daktyle bez pestek mogą być stosowane jako samodzielna słodka przekąska lub jako dodatek do porannej owsianki, deserów, ciast, powideł i wszelkiego rodzaju potraw. Daktyle to doskonały zamiennik słodyczy w diecie dziecka.
SKŁADNIKI: daktyle bez pestek suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1244 kJ / 294 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 67 g
w tym cukry - 63 g
Białko - 2,4 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis:
SKŁADNIKI:
- 1kg sera tłustego
- 250g masła
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 6 żółtek
- 100g rodzynek suszonych
- 100g daktyli suszonych
- 100g fig suszonych
- 100g orzechów laskowych
- 100g migdałów
- starta skórka z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Ser należy zmielić 3-krotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 minutach. Resztę bakalii posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku i łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Do utartej i gładkiej masy dodać posiekane bakalie i wymieszać. Na miesce ustawić sito, wyłożone podwójną gazą, lekko zwilżoną. Masę serową wyłożyć do sita i docisnąć. Brzegi gazy zawinąć do góry i przykryć masą serową. Na wierzch położyć dopasowany tależyk i obciążyć go aby odcisnać serwatkę. Wstawić na noc do lodówki. Po odciśnięciu rozwinąć gazę, przełożyć paschę na tależ.