WEGETARIAŃSKI BIO

*ORGANICHOUSE Daktyle świeże medjool (150g) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5906660157069
    Producent: ORGANICHOUSE
  • Daktyle Medjool BIO w zależności od tego, czy zbierany na południu czy na północy Izraela, we wrześniu czy grudniu, może różnić się wielkością, kolorem i miękkością, ale w żadnym przypadku nie jest daktylem suszonym. Jego pomarszczona brązowa skórka wynika z etapu dojrzewania na palmie daktylowej. Zaraz po zerwaniu przechowywany jest w mroźni -18/-27 stopni i czeka na spożycie. Natura tworzy te cuda. I tak jak na naturę przystało jeden daktyl jest duży, drugi trochę mniejszy a jeszcze inny jaśniejszy i bardziej soczysty. Daktyle z północy Izraela są bardziej soczyste i ciemniejsze niż daktyle z północy Izraela. Głównie wynika to z tego, że na południu Izraela jest cieplej, a daktyle dostosowują się do klimatu, tworząc więcej włókien wokół pestki. Bez względu na to, z którego regionu Izraela pochodziMEDJOOL, zachowuje on te same właściwości odżywcze i mineralne.

    Daktyle świeże Medjool  BIO

    ŚWIEŻE DAKTYLE MEDJOOL z pestką, w rozmiar Large 100% BIO

    • bez żadnych dodatków
    • bez konserwantów
    • bez pestycydów
    • bez GMO
    • bez żadnych śladowych ilości glutenu ani alergenów

     

    FRESH DATES MEDJOOL to 100% pewności, czystego produktu. Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą, gwarantujące świeżość i nietykalność produktu.

    W odmianie MEDJOOL jest NAJWIĘCEJ z pośród wszystkich świeżych owoców NATURALNEGO POTASU - 696 mg/100g

    To najlepszy zastrzyk dobrej naturalnej energii na cały dzień.

    Opakowanie jest przyjazne w używaniu, idealnie nadaje się, aby zabrać je na całodniową wycieczkę. Opakowania 280gram wykonane jest z nowoczesnych materiałów biodegradowalnych typu SAFE-T-FRESH z plombą - po zerwaniu plomby nadaje się do wielokrotnego trwałego zamykania, gwarantując świeżość produktu w dowolnym momencie.

    Świeże daktyle FRESH DATES MEDJOOL zaskakują smakiem. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL [dojrzewają na palmie do stanu brązowego z pomarszczoną skórką - nie mylić z suszonymi daktylami] mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów. MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

    Złoty medal na targach NATURA FOOD 2016 jest tylko potwierdzeniem najwyższej jakości i 100 proc. naturalności produktu.

    ***

    Świeże Daktyle FRESH DATES MEDJOOL są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu [696 mg/100 gram - najwięcej z świeżych owoców], fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku.

    Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL z naturalnym składem 15 witamin i minerałów są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Zawierają naturalną taurynę – substancję, która przeciwdziała depresji. Wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Są idealne w diecie sportowców – dają potężną energię i regenerują organizm uzupełniając niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.

    MEDJOOL skutecznie - bo naturalnie obniżają poziom cukru we krwi [mają niski indeks glikemiczny 43-54]. Dzięki dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejszają poziom złego cholesterolu [Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Potas jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację].

    MEDJOOL mogą być NATURALNYM suplementem dla kobiet w ciąży i w połogu. [Spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród]. Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

    ***

    Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się do tego, aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.

    60% światowych upraw Medjoola produkowana jest w Izraelu (2013) i tam średnie spożycie to ok 13 kg na osobę rocznie. Największe spożycie świeżych daktyli jest w regionie Zatoki Perskiej, konsumpcje szacuje się na 70 kg rocznie na osobę!!!

    Tak robi cały świat, szczegółowe informacje…. Dowiedz się więcej >>

    ***

     

     

    Masa netto: 150g

    Producent:  ORGANIC HOUSE

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Izrael

    Składniki: daktyle medjool*

    *składniki pochodzące z upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze Medjool FRESH DATES w 100g produktu:

    Wartość odżywcza odmiany Medjool - 100g

    Energia (kJ/kcal)

    1189/284 kcal

    Białko ogółem

    1,81 g

    Tłuszcz/kwasy tłuszczowe nasycone

    0,3 g/ 0,16 g

    Węglowodany

    74,97 g

    Błonnik

    6,7 g

    Cukry naturalne

    66,47 g

    Potas

    696 mg

    Magnez

    54 mg

    Fosfor

    62 mg

    Cynk

    0,44 mg

    Żelazo

    0,90 mg

    Wapno

    64 mg

    Witamina A

    149 jm

    Kwas foliowy

    15 ug

    Witamina K

    2,7 ug

    Niacyna

    1,610 mg

    Witamina B6

    0,249 mg

    Ryboflawina

    0,060 mg

    Źródło danych: USDA National Nutrient Database

     

    Certyfikat: jedyne takie na rynku, z polskim certyfikatem UE: Certyfikat Agro BIO Test: Rolnictwo ekologiczne spoza UE (PL-EKO-07-17903)

    Warunki przechowywania: suche i chłodne miejsce. Uwaga! produkt naturalny: zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” [lekkie wydzielanie soków] a także przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów [tak jak w miodzie]. Krystalizacja cukrów lub odchodząca skórka nie ma wpływu na wartości smakowe i odżywcze.

    Daktyle MEDJOOL jako jedyne świeże owoce na świecie można zamrażać. Produkt można kilkakrotnie zamrażać w temp -18°C. Przed spożyciem zalecamy trzymać daktyle w temperaturze pokojowej. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu  do 4 st.C.

     

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK 

    Bez glutenu w składnikach: TAK 

    Bez cukru:  NIE

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK 

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

     


     

    Przepis

    Pascha wielkanocna
    Pascha wielkanocna

    Przepis:

    SKŁADNIKI:

    • 1kg sera tłustego
    • 250g masła
    • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
    • 6 żółtek
    • 100g rodzynek suszonych
    • 100g daktyli suszonych
    • 100g fig suszonych
    • 100g orzechów laskowych
    • 100g migdałów
    • starta skórka z 1 pomarańczy

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Ser należy zmielić 3-krotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 minutach. Resztę bakalii posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku i łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Do utartej i gładkiej masy dodać posiekane bakalie i wymieszać. Na miesce ustawić sito, wyłożone podwójną gazą, lekko zwilżoną. Masę serową wyłożyć do sita i docisnąć. Brzegi gazy zawinąć do góry i przykryć masą serową. Na wierzch położyć dopasowany tależyk i obciążyć go aby odcisnać serwatkę. Wstawić na noc do lodówki. Po odciśnięciu rozwinąć gazę, przełożyć paschę na tależ.