*ORGANIC HOUSE Daktyle świeże medjool (280g) - BIO (f)
Daktyle świeże Medjool BIO
ŚWIEŻE DAKTYLE MEDJOOL z pestką, w rozmiar Large 100% BIO
- bez żadnych dodatków
- bez konserwantów
- bez pestycydów
- bez GMO
- bez żadnych śladowych ilości glutenu ani alergenów
FRESH DATES MEDJOOL to 100% pewności, czystego produktu. Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą, gwarantujące świeżość i nietykalność produktu.
W odmianie MEDJOOL jest NAJWIĘCEJ z pośród wszystkich świeżych owoców NATURALNEGO POTASU - 696 mg/100g
Opakowanie o wadze 280g. zawiera 12-14 szt. świeżych daktyli. To najlepszy zastrzyk dobrej naturalnej energii dla dwóch osób na cały dzień.
Opakowanie jest przyjazne w używaniu, idealnie nadaje się, aby zabrać je na całodniową wycieczkę. Opakowania 280gram wykonane jest z nowoczesnych materiałów biodegradowalnych typu SAFE-T-FRESH z plombą - po zerwaniu plomby nadaje się do wielokrotnego trwałego zamykania, gwarantując świeżość produktu w dowolnym momencie.
Świeże daktyle FRESH DATES MEDJOOL zaskakują smakiem. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL [dojrzewają na palmie do stanu brązowego z pomarszczoną skórką - nie mylić z suszonymi daktylami] mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów. MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.
Złoty medal na targach NATURA FOOD 2016 jest tylko potwierdzeniem najwyższej jakości i 100 proc. naturalności produktu.
***
Świeże Daktyle FRESH DATES MEDJOOL są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu [696 mg/100 gram - najwięcej z świeżych owoców], fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku.
Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL z naturalnym składem 15 witamin i minerałów są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Zawierają naturalną taurynę – substancję, która przeciwdziała depresji. Wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Są idealne w diecie sportowców – dają potężną energię i regenerują organizm uzupełniając niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.
MEDJOOL skutecznie - bo naturalnie obniżają poziom cukru we krwi [mają niski indeks glikemiczny 43-54]. Dzięki dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejszają poziom złego cholesterolu [Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Potas jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację].
MEDJOOL mogą być NATURALNYM suplementem dla kobiet w ciąży i w połogu. [Spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród]. Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.
***
Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się do tego, aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.
60% światowych upraw Medjoola produkowana jest w Izraelu (2013) i tam średnie spożycie to ok 13 kg na osobę rocznie. Największe spożycie świeżych daktyli jest w regionie Zatoki Perskiej, konsumpcje szacuje się na 70 kg rocznie na osobę!!!
Tak robi cały świat, szczegółowe informacje…. Dowiedz się więcej >>
***
Masa netto: 280g
Producent: ORGANIC HOUSE
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Izrael
Składniki: daktyle medjool*
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Wartości odżywcze Medjool FRESH DATES w 100g produktu:
Wartość odżywcza odmiany Medjool - 100g |
|
Energia (kJ/kcal) |
1189/284 kcal |
Białko ogółem |
1,81 g |
Tłuszcz/kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g/ 0,16 g |
Węglowodany |
74,97 g |
Błonnik |
6,7 g |
Cukry naturalne |
66,47 g |
Potas |
696 mg |
Magnez |
54 mg |
Fosfor |
62 mg |
Cynk |
0,44 mg |
Żelazo |
0,90 mg |
Wapno |
64 mg |
Witamina A |
149 jm |
Kwas foliowy |
15 ug |
Witamina K |
2,7 ug |
Niacyna |
1,610 mg |
Witamina B6 |
0,249 mg |
Ryboflawina |
0,060 mg |
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Certyfikat: jedyne takie na rynku, z polskim certyfikatem UE: Certyfikat Agro BIO Test: Rolnictwo ekologiczne spoza UE (PL-EKO-07-17903)
Warunki przechowywania: suche i chłodne miejsce. Uwaga! produkt naturalny: zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” [lekkie wydzielanie soków] a także przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów [tak jak w miodzie]. Krystalizacja cukrów lub odchodząca skórka nie ma wpływu na wartości smakowe i odżywcze.
Daktyle MEDJOOL jako jedyne świeże owoce na świecie można zamrażać. Produkt można kilkakrotnie zamrażać w temp -18°C. Przed spożyciem zalecamy trzymać daktyle w temperaturze pokojowej. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do 4 st.C
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis:
SKŁADNIKI:
- 1kg sera tłustego
- 250g masła
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 6 żółtek
- 100g rodzynek suszonych
- 100g daktyli suszonych
- 100g fig suszonych
- 100g orzechów laskowych
- 100g migdałów
- starta skórka z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Ser należy zmielić 3-krotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 minutach. Resztę bakalii posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku i łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Do utartej i gładkiej masy dodać posiekane bakalie i wymieszać. Na miesce ustawić sito, wyłożone podwójną gazą, lekko zwilżoną. Masę serową wyłożyć do sita i docisnąć. Brzegi gazy zawinąć do góry i przykryć masą serową. Na wierzch położyć dopasowany tależyk i obciążyć go aby odcisnać serwatkę. Wstawić na noc do lodówki. Po odciśnięciu rozwinąć gazę, przełożyć paschę na tależ.