BIO

DARY NATURY Przyprawa do piernika (60g) - BIO

Kod: 5903246861044
Producent: DARY NATURY

Przyprawa do piernika BIO

Niezwykła kompozycja ekologicznych przypraw korzennych takich jak imbir z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej i angielskiego ziela. Połączenie wyśmienicie dobranych składników pozwoli na przygotowanie aromatycznego piernika z subtelną nutą wanilii i kardamonu, przywołującego na myśl rodzinne, świąteczne spotkania.

Masa netto: 50g

Producent: DARY NATURY

Pochodzenie: Polska, Rolnictwo UE/spoza UE

Skład: cynamon cejloński mielony*, pomarańcza suszona*, imbir*, anyż owoc*, goździki*, ziele angielskie*, gałka muszkatołowa*,  kardamon mielony*, płatki nagietka*, wanilia*(składniki w różnych proporcjach)

(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Certyfikaja: PL-EKO-01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis z produktem: DARY NATURY Przyprawa do piernika (60g) - BIO

Piernik na miodzie
Piernik na miodzie

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
  • szklanka cukru
  • 250 ml miodu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 250 ml śmietany
  • jajko
  • 4 żółtka
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
  • orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie

1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.

2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.

3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.

4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).

5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.

6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

Rada Wioli:

Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.

Opinie o produktach i sklepie