
DARY NATURY Przyprawa do piernika (60g) - BIO
Przyprawa do piernika BIO
Niezwykła kompozycja ekologicznych przypraw korzennych takich jak imbir z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej i angielskiego ziela. Połączenie wyśmienicie dobranych składników pozwoli na przygotowanie aromatycznego piernika z subtelną nutą wanilii i kardamonu, przywołującego na myśl rodzinne, świąteczne spotkania.
Masa netto: 50g
Producent: DARY NATURY
Pochodzenie: Polska, Rolnictwo UE/spoza UE
Skład: cynamon cejloński mielony*, pomarańcza suszona*, imbir*, anyż owoc*, goździki*, ziele angielskie*, gałka muszkatołowa*, kardamon mielony*, płatki nagietka*, wanilia*(składniki w różnych proporcjach)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Certyfikaja: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
- pół szklanki mąki żytniej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
- pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.
* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl