Przyprawa do piernika BIO
Niezwykła kompozycja ekologicznych przypraw korzennych takich jak imbir z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej i angielskiego ziela. Połączenie wyśmienicie dobranych składników pozwoli na przygotowanie aromatycznego piernika z subtelną nutą wanilii i kardamonu, przywołującego na myśl rodzinne, świąteczne spotkania.
Masa netto: 50g
Producent: DARY NATURY
Pochodzenie: Polska, Rolnictwo UE/spoza UE
Skład: cynamon cejloński mielony*, pomarańcza suszona*, imbir*, anyż owoc*, goździki*, ziele angielskie*, gałka muszkatołowa*, kardamon mielony*, płatki nagietka*, wanilia*(składniki w różnych proporcjach)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Certyfikaja: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
| Certyfikat BIO: | Tak |
| Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
| Bez laktozy: | Nie |
| Wegetariański: | Tak |
| Wegański: | Tak |
| Bez glutenu w składnikach: | Tak |
| Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis z produktem: DARY NATURY Przyprawa do piernika (60g) - BIO
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
_4.jpg?1733827000615)
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
- szklanka cukru
- 250 ml miodu
- 25 dag masła lub margaryny
- 250 ml śmietany
- jajko
- 4 żółtka
- opakowanie przyprawy do pierników
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
- orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie
1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.
2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.
4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).
5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.
6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Rada Wioli:
Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.