Dynia ekologiczna HOKKAIDO (1,5kg) - BIO (PL)
Dynia ma duże znaczenie w prawidłowym żywieniu zwłaszcza zimą. Nie tuczy, jest lekkostrawna, więc może być dodawana do zup dla niemowląt. Dynia to bogate źródło prowitaminy A, działa zasadotwórczo, reguluje pracę serca, wzmacnia kości.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Pachnąca ciepła dynia z rozmarynem. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub do pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.
SKŁADNIKI:
1 dynia hokkaido (ok. 1kg)
1 łyżeczka rozkruszonego suszonego rozmarynu
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka czosnku w proszku szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, pokroić na trójkątne kawałki. W misce wymieszać przyprawy z oliwą i obtoczyć w nich kawałki dyni. Wyłożyć dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać solą. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 35-40 minut - do miękkości i zrumienienia dyni. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.