BIO

Dynia ekologiczna HOKKAIDO (1kg) - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 281865???????

Dynia ma duże znaczenie w prawidłowym żywieniu zwłaszcza zimą. Nie tuczy, jest lekkostrawna, więc może być dodawana do zup dla niemowląt. Dynia to bogate źródło prowitaminy A, działa zasadotwórczo, reguluje pracę serca, wzmacnia kości.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Dynia pieczona z rozmarynem
Dynia pieczona z rozmarynem

Pachnąca ciepła dynia z rozmarynem. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub do pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.

SKŁADNIKI:

1 dynia hokkaido (ok. 1kg)

1 łyżeczka rozkruszonego suszonego rozmarynu

3-4 łyżki oliwy

1 łyżeczka czosnku w proszku szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, pokroić na trójkątne kawałki. W misce wymieszać przyprawy z oliwą i obtoczyć w nich kawałki dyni. Wyłożyć dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać solą. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 35-40 minut - do miękkości i zrumienienia dyni. Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.