BIO

Bób ekologiczny - BIO (k)

Dodaj recenzję
Kod: 3609

Bób ekologiczny - BIO

Bób, znany również pod nazwą ' fasola fava', jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Był znany jużw czasach starożytnych i uprawia się go od ponad 5 tys. lat.

Jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz  białka o wysokiej wartości biologicznej (dzięki czemu może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego) i charakteryzuje się  niską zawartością kwasów tłuszczowych oraz niewielką kaloycznością  (ok. 187 kcal w jednej szklance).

Ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości jest polecany osobom będącym na diecie.

Aby zachować wszystkie walory odżywcze bobu, warto jeść go w postaci surowej.

  Wpływa on przede wszystkim na:

  • obniżenie stężenia cholesterolu, pomagając tym samym regulować ciśnienie krwi
  • reguluje pracę jelit
  • powoduje uczucie sytości 
  • doskonale wzmacnia pracę mózgu – poprawia pamięć i koncentrację

 

Masa netto: 400g

Producent: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

 

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 116 kJ/ 28 kcal
Białko (g): 26,1
Węglowodany (g): 58,3
- w  tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 1,53
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,25

Cukier (g): 5,70

Cholesterol (mg): 0

Błonnik (g): 25
Sól (g): 0,06

 

Magnez (mg) 192

Fosfor (mg): 421

Sód (mg): 13,00

Cynk (mg): 3,14

Selen (µg): 8,20 

 

Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu, w suchym pojemniku lub papierowej torbie

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak