Bób ekologiczny - BIO
Bób, znany również pod nazwą ' fasola fava', jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Był znany jużw czasach starożytnych i uprawia się go od ponad 5 tys. lat.
Jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz białka o wysokiej wartości biologicznej (dzięki czemu może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego) i charakteryzuje się niską zawartością kwasów tłuszczowych oraz niewielką kaloycznością (ok. 187 kcal w jednej szklance).
Ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości jest polecany osobom będącym na diecie.
Aby zachować wszystkie walory odżywcze bobu, warto jeść go w postaci surowej.
Wpływa on przede wszystkim na:
- obniżenie stężenia cholesterolu, pomagając tym samym regulować ciśnienie krwi
- reguluje pracę jelit
- powoduje uczucie sytości
- doskonale wzmacnia pracę mózgu – poprawia pamięć i koncentrację
Masa netto: 400g
Producent: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 116 kJ/ 28 kcal
Białko (g): 26,1
Węglowodany (g): 58,3
- w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 1,53
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,25
Cukier (g): 5,70
Cholesterol (mg): 0
Błonnik (g): 25
Sól (g): 0,06
Magnez (mg) 192
Fosfor (mg): 421
Sód (mg): 13,00
Cynk (mg): 3,14
Selen (µg): 8,20
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu, w suchym pojemniku lub papierowej torbie
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |