WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Olej lniany ekologiczny tłoczony na zimno 250ml

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249971639
    Producent: EKO WITAL
  • Najwyższej kategorii olej lniany uzyskany bezpośrednio z nasion lnu to źródło kwasów linolenowego (Omega-3) oraz linolowego (Omega-6). Olej uzyskany z lnu z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Ma specyficzny smak i zapach. Należy go spożywać na zimno.

    Olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany ekologiczny.

    Objętość netto: 250ml

    Producent: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Włochy  

    Składniki: Olej uzyskany z lnu z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech.

    Alergeny: Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.

    Wartość odżywcza produktu na 100g:

    • Wartość energetyczna (kJ/kcal):     3404 kJ/ 828 kcal
    • Białko (g):     0,0
    • Węglowodany (g):     0,0
    • W tym cukry (g):     0,0
    • Tłuszcz (g):     92,0
    • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g):     10,0
    • Sól (g):     0,0

    Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo  UE, PL-EKO-01

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Domowy chleb gryczany
    Domowy chleb gryczany

    SKŁADNIKI: na 1 bochenek

    • 1 szklanka mąki gryczanej
    • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
    • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
    • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 1 łyżka nasion czarnuszki
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka ksylitolu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
    • olej do wysmarowania
    • foremki do pieczenia
    • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.