BEZGLUTENOWE BIO

EKOWITAL Soczewica czerwona ekologiczna 500g - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249970328
Producent: EKO WITAL

Soczewica czerwona ekologiczna

Soczewica jest alternatywą dla białka zwierzęcego. Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, dodatkiem do sałatek i past kanapkowych. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania, gotuje się około 15 minut.

Masa netto: 500g

Producent: Eko-Wital

Skład: Soczewica czerwona*
*produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego

Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów i sezamu.

      
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal):     1369 kJ/ 327 kcal
Białko (g):     25.4
Węglowodany (g):     57.5
W tym cukry (g):     45.6
Tłuszcz (g):     3
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g):     0.45
Błonnik pokarmowy (g):     8.9
Sól (g):     0.005

Warunki przechowywania: Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt BIO:     TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI:     TAK
Produkt WEGAŃSKI:     TAK
Produkt BEZ CUKRU:     TAK
Produkt NATURALNY:     TAK

Przepis

Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?
Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?

Mimo, że w Polsce czerwona soczewica nie jest najpopularniejszym składnikiem potraw, to jest coraz częściej spożywana. Jest to związane z jej prozdrowotnymi właściwościami, a także ciekawym smakiem i możliwościami użycia. Czytając dalej dowiesz się, dlaczego soczewica powinna znaleźć się w Twojej diecie!

Mimo, że w Polsce czerwona soczewica nie jest najpopularniejszym składnikiem potraw, to jest coraz częściej spożywana. Jest to związane z jej prozdrowotnymi właściwościami, a także ciekawym smakiem i możliwościami użycia. Czytając dalej dowiesz się, dlaczego soczewica powinna znaleźć się w Twojej diecie!

Czerwona soczewica jest rośliną strączkową, bobowatą. Najczęściej na stoły trafiają jej nasiona. Zwykle uprawiana jest w cieplejszych rejonach świata – w Azji, Amerykach, Australii i Europejskich krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce niestety nie ma sprzyjających warunków do uprawy, przez co nie jest to roślina w naszym kraju popularna. Trzeba wiedzieć, że istnieje soczewica nie tylko czerwona, ale też żółta, zielona, brązowa, czarna i żółta. Rodzaje różnią się między sobą przede wszystkim właściwościami, ale również sposobem gotowania i smakiem. Soczewica czerwona cieszy się największą popularnością wśród swoich braci, ponieważ jej gotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wstępnego moczenia.

Soczewica czerwona – właściwości

Soczewica cieszy się ogromną popularnością wśród osób rezygnujących z produktów odzwierzęcych (np. wegetarianie i weganie). Jest to spowodowane wysoką zawartością dobrze przyswajalnego białka (około 25g na 100g soczewicy) . Soczewica czerwona zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, a także witaminy K. Nie można zapominać o wielu składnikach mineralnych, takich jak fosfor, cynk, żelazo, magnez, miedź.

Soczewica jest polecana kobietom w czasie ciąży, ponieważ jest bogata w kwas foliowy. Ta wyjątkowa roślina sprzyja też walce ze stresem, obniża ciśnienie krwi, a także ogranicza ryzyko występowania różnego rodzaju chorób serca. Czerwona soczewica reguluje również poziom cholesterolu, poleca się ją chorym na cukrzycę i osobom na diecie odchudzającej.

Czerwona soczewica – jak gotować?

Jak wspomniane było wcześniej, czerwona soczewica nie wymaga wstępnego moczenia, jednak należy ją przed gotowaniem dobrze wypłukać. Następnie ziarna umieszcza się we wrzątku i gotuje około kwadrans. Warto wspomnieć, że gotowanie powinno trwać tak długo, by woda została przez nasiona wchłonięta. Z tego powodu warto zadbać o odpowiednie proporcje. Kiedy przesypie się do danego naczynia soczewicę, to w garnku powinna znaleźć się woda ilościowo odpowiadająca podwójnej objętości owego naczynia (np. filiżanka soczewicy na dwie filiżanki wody).

Przepis na pikantną zupę z soczewicy!

Będziesz potrzebować 5 pomidorów, 2 marchewki, 2 szklanki soczewicy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule czerwone, sól, pieprz, odrobinę oleju, paprykę słodką mieloną i pieprz cayenne (chilli w proszku).

Na samym początku ugotuj dwie szklanki soczewicy. Daj odrobinę więcej wody, niż trzeba, ponieważ w garnku powinna znaleźć się też marchewka (nie trzeba kroić). Później zdejmij skórę z pomidorów i pokrój je w kostkę. Następnie również w kostkę pokrój cebulę (nie musi być drobno) i wrzuć na rozgrzaną patelnię z domieszką oleju. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Do jednego garnka włóż cebulę, czosnek, marchew, pomidory i wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie wsyp soczewicę, wedle smaku sól, pieprz, pieprz cayenne, a także łyżkę mielonej papryki słodkiej. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 5-10 minut i gotowe!