

Sok z llimonki 100% BIO
Objętość netto: 250ml
Producent: EKO WITAL
Pochodzenie: Włochy
Skład: sok z limonek*
*składniki pochodzenia ekologicznego
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 130/31
Białko (g): <0,5
Węglowodany (g): 6,2
W tym cukry (g): 1,6
Tłuszcz (g): 0,1
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Błonnik pokarmowy (g): 0,4
Sól (g): 0
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 14 dni.
PRODUKT BIO: TAK
Przepis
Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na burgera czy inne danie typu fast food, ale przeraża Cię myśl o zawartym w nim tłuszczu, ta kanapka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Zapakuj te kanapki jako prowiant na rodzinną wycieczkę, a Twoi bliscy nie będą już chcieli zabierać na wynos nic innego.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.
• patelnia grillowa lub zwykła
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• sok z 1 limonki
• 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej, np. chipotle
• 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej
• 2 łyżeczki granulowanego czosnku
• 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
• 2 łyżeczki mielonej kolendry
• ½ łyżeczki soli
• 150g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
• 4 bułki pełnoziarniste
• 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki
• ¼ szklanki niskotłuszczowego majonezu
• 4 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
• 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
1. Wlej do średniej miski olej i sok z limonki. Dodaj ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, kumin, kolendrę i sól. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dorzuć mięso i wymieszaj całość łyżką – kurczak powinien być dokładnie pokryty marynatą. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. Marynuj przez co najmniej pół godziny, nawet przez całą dobę.
2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię kawałki kurczaka odsączone z marynaty i smaż po 4 minuty z każdej strony, kontrolując temperaturę – termometr kuchenny włożony w mięso powinien pokazywać 74 ̊C.
3. Opiecz bułki na opiekaczu tostera, w piekarniku lub na patelni.
4. Przygotuj 4 talerze. Połóż na nich rozkrojone bułki. Rozłóż na każdej dolnej połowie bułki kilka plasterków awokado, a na górę wyłóż usmażonego kurczaka. Na górnej połowie bułek rozsmaruj po łyżce majonezu, przykryj go plastrem sera i dodaj po 2 plasterki pomidora. Złóż obie części bułki razem. Podawaj od razu.