BEZGLUTENOWE

ELOVENA Mąka owsiana bezglutenowa (750g)

Dodaj recenzję
Kod: 6411200111573
Producent: ELOVENA

Mąka owsiana bezglutenowa (750g)

 

Pełnoziarnista mąka owsiana, która nadaje się do pieczenia pysznych np. do ciastek, płaskich chlebów i naleśników. Owies w 100% bezglutenowy. Bogaty w błonnik.

Bez glutenu, Bez jaj, Bez laktozy, Bez mleka, Bogaty w błonnik.

 

Składniki: 100% bezglutenowa mąka z pełnego ziarna owsa

 

Wartość odżywcza (na 100g):
Wartość energetyczna (kJ): 1557 
Wartość energetyczna (kcal): 370
 
Tłuszcz (g): 8
 - w tym tłuszcze nasycone (g): 1,6 
Węglowodany (g): 55 
 - w tym cukry (g):1,2
Błonnik (g): 11 
Białko (g):14 
Sól  (g): 0 
 
Witamina B1 (mg): 0,4 - 36 % *
Magnez (mg): 130 - 35 % *
Żelazo (mg): 5,1 mg - 36 % *
Cynk (mg):3,2 mg - 32 % *
 

* rekomendowane dzienne spożycie

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach
Wegańskie paszteciki z pieczarkami w orientalnych przyprawach
  Pieczarki oraz cebulę  kroimy  w  małe  kawałeczki,  czosnek  wyciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 4 części.

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:

 

Składniki na farsz pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie Farszu:

  1. Pieczarki oraz cebulę  kroimy  w  małe  kawałeczki,  czosnek  wyciskamy przez praskę.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
  3. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Dzielimy na 4 części.

Przygotowanie Ciasta:

  1. Suche składniki mieszamy, dodajemy korzeń pietruszki starty na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepły napój roślinny i zagniatamy ciasto rękami.
  2. Stolnicę podsypujemy mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy wałek i rozwałkowujemy go na długi prostokąt (ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka).
  3. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy jedną porcję pieczarek i zwijamy. Końcówki zlepiamy. Tępą stroną noża nagniatamy ciasto w odstępach 4 cm. Będą to miejsca przecięcia pasztecików już po upieczeniu.
  4. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy sezamem.
  5. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  6. Po tym czasie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 40 minut.

 

 

Uwagi:

Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się rozwałkować i zawinąć, ale nie może być zbyt twarde.

Jeżeli po rozwałkowaniu okaże się zbyt luźne, należy ponownie włożyć je do miski, dosypać odrobinę każdej z mąk i zagnieść.

Ciasto najlepiej zwijać przy pomocy silikonowej stolnicy lub można je rozwałkować na papierze do pieczenia. Aby łatwo zwinąć wałek, należy odrywać stolnicę silikonową/papier w taki sposób, aby stworzył się rulon.

Jeśli będzie problem ze zlepieniem ciasta, należy zwilżyć brzeg wodą i przykleić. Zlepienie można dodatkowo posypać mąką.

 

Produkty polecane do tego  przepisu:

 

* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl