BEZGLUTENOWE

ELOVENA Płatki owsiane bezglutenowe (500g)

Dodaj recenzję
Kod: 6411200111566
Producent: ELOVENA
Pełnoziarniste płatki owsiane bezglutenowe do wszechstronnego użycia jako płatki śniadaniowe, składnik wypieków lub panierka do dań mięsnych i warzywnych. Owies w 100% bezglutenowy. Zawiera dużo błonnika, który jest dobry dla Twojego żołądka oraz  pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Owies to prawdziwy klejnot ziaren. Łagodny i wszechstronny owies jest również fantastycznym ziarnem pod względem wartości odżywczej. Jest odpowiedni dla wszystkich, którzy chcą chronić swoje dobre samopoczucie, jako część rozsądnej diety i zdrowego stylu życia.

Masa netto: 500g

Kraj pochodzenia: Finlandia

Składniki: bezglutenowe płatki z pełnego ziarna owsa

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna (kJ): 1560
Wartość energetyczna (kcal): 370
Tłuszcz (g): 8
- w tym tłuszcze nasycone (g): 1,6
Węglowodany (g): 55
- w tym cukry (g): 1,2
Błonnik (g): 11
Białko (g): 14
Sól (g): 0
Witamina B1 (mg): 0,4 - 36 % **
Magnez (mg): 131 - 35 % **
Żelazo (mg): 5,1 - 36 % **
Cynk (mg): 3,2 - 32 % **

** referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorossłej (8400 kJ / 2000 kcal)

 

 Opakowanie zawiera ok.12 porcji produktu

 

BEZ GLUTENU: tak

BEZ GLUTENU W SKŁADNIKACH: tak

BEZ CUKRU: tak

BEZ DROŻDŻY: tak

WEGAŃSKIE: tak

 

PIĘĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WYBRAĆ OWIES:

  • Pochodzenie fińskie i własności ekologiczne
    Owies jest jednym z ziaren, które Finlandia może pozyskiwać w sposób samowystarczalny. Owies dobrze rośnie w fińskich warunkach. Owies jest także ekologicznym ziarnem o niskim śladzie węglowym.
  • Owies jest wszechstronny
    Owies można stosować jako płatki do owsianki i musli, a także do gotowania i pieczenia.
  • Zawartość błonnika i beta-glukanu
    Owies zawiera znaczną ilość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, beta-glukanu, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu. Błonnik jest delikatny dla żołądka i pomaga zapobiegać wahaniom poziomu cukru we krwi.
  • Owies jest zbożem wszechstronnym pod względem odżywczym
    Owies zapewnia dobrą równowagę białka, węglowodanów i tłuszczu. Jest to wszechstronnie odżywcze ziarno, którym każdy może się cieszyć.
  • Smaczny, łagodny smak
    Owies smakuje dobrze. Ze względu na swój atrakcyjny i łagodny smak, owies jest idealny do stosowania jako surowiec w różnych produktach.

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Domowa granola
Domowa granola

W erze kartonów wypchanych napompowanymi płatkami, miska chrupków polanych (zimnym!) mlekiem gładko została włączona do kanonu porannych posiłków jako pożywny pokarm. Nie dajmy się zwieść producentom. To co dobrego możesz zrobić dla siebie to upiec z aromatyczną wanilią brytfankę pestek, orzechów i płatków z pełnego ziarna i podać z owocami lata i ciepłym mlekiem roślinnym albo eko jogurtem.

 

W erze kartonów wypchanych napompowanymi płatkami, miska chrupków polanych (zimnym!) mlekiem gładko została włączona do kanonu porannych posiłków jako pożywny pokarm. Nie dajmy się zwieść producentom. To co dobrego możesz zrobić dla siebie to upiec z aromatyczną wanilią brytfankę pestek, orzechów i płatków z pełnego ziarna i podać z owocami lata i ciepłym mlekiem roślinnym albo eko jogurtem. 

 

Składniki:

    • 2 szklanki płatków bezglutenowych (ryżowych, gryczanych etc.)
    • ½ szklanki oliwy z oliwek - mleko roślinne i owoce do podania, laska wanilii do przechowywania  

Wykonanie:

Składniki płynne połącz z suchymi w dużej misce i przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, często mieszając by uniknąć przypalenia. Wystudź, przełóż do słoja z laską wanilii dla nadania aromatu. Podawaj na pyszne śniadanie i ciesz się prawdziwą energią.

 

 

autor przepisu: natchniona.pl