ELOVENA Płatki owsiane bezglutenowe (500g)
Masa netto: 500g
Kraj pochodzenia: Finlandia
Składniki: bezglutenowe płatki z pełnego ziarna owsa
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna (kJ): 1560
Wartość energetyczna (kcal): 370
Tłuszcz (g): 8
- w tym tłuszcze nasycone (g): 1,6
Węglowodany (g): 55
- w tym cukry (g): 1,2
Błonnik (g): 11
Białko (g): 14
Sól (g): 0
Witamina B1 (mg): 0,4 - 36 % **
Magnez (mg): 131 - 35 % **
Żelazo (mg): 5,1 - 36 % **
Cynk (mg): 3,2 - 32 % **
** referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorossłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Opakowanie zawiera ok.12 porcji produktu
BEZ GLUTENU: tak
BEZ GLUTENU W SKŁADNIKACH: tak
BEZ CUKRU: tak
BEZ DROŻDŻY: tak
WEGAŃSKIE: tak
PIĘĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WYBRAĆ OWIES:
- Pochodzenie fińskie i własności ekologiczne
Owies jest jednym z ziaren, które Finlandia może pozyskiwać w sposób samowystarczalny. Owies dobrze rośnie w fińskich warunkach. Owies jest także ekologicznym ziarnem o niskim śladzie węglowym. - Owies jest wszechstronny
Owies można stosować jako płatki do owsianki i musli, a także do gotowania i pieczenia. - Zawartość błonnika i beta-glukanu
Owies zawiera znaczną ilość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, beta-glukanu, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu. Błonnik jest delikatny dla żołądka i pomaga zapobiegać wahaniom poziomu cukru we krwi. - Owies jest zbożem wszechstronnym pod względem odżywczym
Owies zapewnia dobrą równowagę białka, węglowodanów i tłuszczu. Jest to wszechstronnie odżywcze ziarno, którym każdy może się cieszyć. - Smaczny, łagodny smak
Owies smakuje dobrze. Ze względu na swój atrakcyjny i łagodny smak, owies jest idealny do stosowania jako surowiec w różnych produktach.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
W erze kartonów wypchanych napompowanymi płatkami, miska chrupków polanych (zimnym!) mlekiem gładko została włączona do kanonu porannych posiłków jako pożywny pokarm. Nie dajmy się zwieść producentom. To co dobrego możesz zrobić dla siebie to upiec z aromatyczną wanilią brytfankę pestek, orzechów i płatków z pełnego ziarna i podać z owocami lata i ciepłym mlekiem roślinnym albo eko jogurtem.
W erze kartonów wypchanych napompowanymi płatkami, miska chrupków polanych (zimnym!) mlekiem gładko została włączona do kanonu porannych posiłków jako pożywny pokarm. Nie dajmy się zwieść producentom. To co dobrego możesz zrobić dla siebie to upiec z aromatyczną wanilią brytfankę pestek, orzechów i płatków z pełnego ziarna i podać z owocami lata i ciepłym mlekiem roślinnym albo eko jogurtem.
Składniki:
- 2 szklanki płatków bezglutenowych (ryżowych, gryczanych etc.)
- 2 szklanki mieszanki ulubionych orzechów, pestek i suszonych owoców
- ½ szklanki syropu klonowego,
- ½ szklanki oliwy z oliwek - mleko roślinne i owoce do podania, laska wanilii do przechowywania
Wykonanie:
Składniki płynne połącz z suchymi w dużej misce i przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, często mieszając by uniknąć przypalenia. Wystudź, przełóż do słoja z laską wanilii dla nadania aromatu. Podawaj na pyszne śniadanie i ciesz się prawdziwą energią.
autor przepisu: natchniona.pl