BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

ELOVENA Płatki owsiane bezglutenowe (500g)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 6411200111566
    Producent: ELOVENA
  • Pełnoziarniste płatki owsiane bezglutenowe do wszechstronnego użycia jako płatki śniadaniowe, składnik wypieków lub panierka do dań mięsnych i warzywnych. Owies w 100% bezglutenowy. Zawiera dużo błonnika, który jest dobry dla Twojego żołądka oraz  pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Owies to prawdziwy klejnot ziaren. Łagodny i wszechstronny owies jest również fantastycznym ziarnem pod względem wartości odżywczej. Jest odpowiedni dla wszystkich, którzy chcą chronić swoje dobre samopoczucie, jako część rozsądnej diety i zdrowego stylu życia.

    Płatki owsiane bezglutenowe (500g)

     

    PIĘĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WYBRAĆ OWIES:

    • Pochodzenie fińskie i własności ekologiczne
      Owies jest jednym z ziaren, które Finlandia może pozyskiwać w sposób samowystarczalny. Owies dobrze rośnie w fińskich warunkach. Owies jest także ekologicznym ziarnem o niskim śladzie węglowym.
    • Owies jest wszechstronny
      Owies można stosować jako płatki do owsianki i musli, a także do gotowania i pieczenia.
    • Zawartość błonnika i beta-glukanu
      Owies zawiera znaczną ilość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, beta-glukanu, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu. Błonnik jest delikatny dla żołądka i pomaga zapobiegać wahaniom poziomu cukru we krwi.
    • Owies jest zbożem wszechstronnym pod względem odżywczym
      Owies zapewnia dobrą równowagę białka, węglowodanów i tłuszczu. Jest to wszechstronnie odżywcze ziarno, którym każdy może się cieszyć.
    • Smaczny, łagodny smak
      Owies smakuje dobrze. Ze względu na swój atrakcyjny i łagodny smak, owies jest idealny do stosowania jako surowiec w różnych produktach.

    Masa netto: 500g

    Kraj pochodzenia: Finlandia

    Składniki: bezglutenowe płatki z pełnego ziarna owsa

    Wartość odżywcza w 100 g produktu:
    Wartość energetyczna (kJ): 1560
    Wartość energetyczna (kcal): 370
    Tłuszcz (g): 8
    - w tym tłuszcze nasycone (g): 1,6
    Węglowodany (g): 55
    - w tym cukry (g): 1,2
    Błonnik (g): 11
    Białko (g): 14
    Sól (g): 0
    Witamina B1 (mg): 0,4 - 36 % **
    Magnez (mg): 131 - 35 % **
    Żelazo (mg): 5,1 - 36 % **
    Cynk (mg): 3,2 - 32 % **

    ** referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorossłej (8400 kJ / 2000 kcal)

     

     Opakowanie zawiera ok.12 porcji produktu

     

    BEZ GLUTENU: tak

    BEZ GLUTENU W SKŁADNIKACH: tak

    BEZ CUKRU: tak

    BEZ DROŻDŻY: tak

    WEGAŃSKIE: tak

     

    Elovena to kultowa marka owsa z Finlandii. Nazwa Elovena pochodzi od fińskiego słowa oznaczającego życie (Elo) i łacińskiego słowa oznaczającego owies (Avena Sativa) – Elovena dąży do promowania jakości życia i dobrego samopoczucia konsumentów.

    Elovena produkuje naturalnie zdrowe produkty z owsa uprawianego na dedykowanych fińskich polach od 1925 roku. Elovena jest tutaj, aby pomagać ludziom w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych, z korzyścią dla ich własnego dobra i ich rodzin.

    Przepis

    Domowa granola
    Domowa granola

    W erze kartonów wypchanych napompowanymi płatkami, miska chrupków polanych (zimnym!) mlekiem gładko została włączona do kanonu porannych posiłków jako pożywny pokarm. Nie dajmy się zwieść producentom. To co dobrego możesz zrobić dla siebie to upiec z aromatyczną wanilią brytfankę pestek, orzechów i płatków z pełnego ziarna i podać z owocami lata i ciepłym mlekiem roślinnym albo eko jogurtem.

     

    W erze kartonów wypchanych napompowanymi płatkami, miska chrupków polanych (zimnym!) mlekiem gładko została włączona do kanonu porannych posiłków jako pożywny pokarm. Nie dajmy się zwieść producentom. To co dobrego możesz zrobić dla siebie to upiec z aromatyczną wanilią brytfankę pestek, orzechów i płatków z pełnego ziarna i podać z owocami lata i ciepłym mlekiem roślinnym albo eko jogurtem. 

     

    Składniki:

      • 2 szklanki płatków bezglutenowych (ryżowych, gryczanych etc.)
      • ½ szklanki oliwy z oliwek - mleko roślinne i owoce do podania, laska wanilii do przechowywania  

    Wykonanie:

    Składniki płynne połącz z suchymi w dużej misce i przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, często mieszając by uniknąć przypalenia. Wystudź, przełóż do słoja z laską wanilii dla nadania aromatu. Podawaj na pyszne śniadanie i ciesz się prawdziwą energią.

     

     

    autor przepisu: natchniona.pl