BEZGLUTENOWE

NUTRIFREE Farina multiuso - mąka uniwersalna bezglutenowa (1kg)

Dodaj recenzję
Kod: 8008696026061
Producent: NUTRIFREE

Masa netto: 1kg 

Producent: NUTRIFREE

Dystrybutor: Nerano

Kraj producenta: Włochy

Składniki: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier, substancje zagęszczające: guma guar i E464, sól, naturalne aromaty.

Może zawierać śladowe ilości soi.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna: 1528 kJ/360 kcal

Tłuszcze: 0,8 g

Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2 g

Węglowodany: 85,7 g

Cukry: 5,8 g

Błonnik: 2,0 g

Białka: 1,5 g

Sól: 0,08 g

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: NIE

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Ciasto bananowo-orzechowe z kremową polewą
Ciasto bananowo-orzechowe z kremową polewą

Banany dość szybko się psują i często nie nadążmy z ich jedzeniem. A ponieważ nie cierpię niczego marnować, ciągle wymyślam nowe przepisy, w których mogę je wykorzystać. To jedno z moich ulubionych ciast. Jeśli też masz ten problem, konieczne musisz je wypróbować.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.

 

 

Okrągła forma do pieczenia o średnicy 23 cm

Robot kuchenny z końcówkami do ubijania

• 1 szklanka (140g) naturalnej (niebielonej) mąki uniwersalnej

• 1 szklanka (120g) mąki pszennej pełnoziarnistej

• 1 łyżeczka mielonego cynamonu

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1/8 łyżeczki soli

• ¼ szklanki (60g) miękkiego niesolonego masła

• ¼ szklanki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu (2%)

• ½ szklanki (110g) jasnego brązowego cukru

• ¼ szklanki syropu klonowego

• 3 banany, zgniecione

• 2 duże jajka

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

• 1 szklanka półtłustego mleka (1,5%)

• ¾ szklanki (90g) orzechów włoskich, grubo posiekanych (oraz trochę do przybrania)

Polewa:

• 250ml kremowego serka

• ¼ szklanki jogurtu greckiego w obniżonej zawartości tłuszczu (2%)

• ¼ szklanki półtłustego mleka

• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

• ¾ szklanki (35g) cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 ̊C.

1. Przesiej do średniej miski składniki suche: mąkę uniwersalną, pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Umieść w drugiej dużej misce lub misie robota kuchennego masło i jogurt grecki. Ubijaj je końcówką do ubijania na najwyższych obrotach do powstania kremowej masy. Kontynuuj ubijanie, dodając najpierw brązowy cukier i syrop klonowy, a następnie banany, jajka i ekstrakt z wanilii. Wsyp do masy połowę składników suchych i ucieraj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając miksowania, dodawaj na zmianę mleko i partiami resztę składników suchych. Na zakończenie wsyp większość orzechów włoskich i delikatnie wymieszaj całość łyżką.

3. Przełóż ciasto do formy i wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, aż lekko się przyrumieni, a patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij formę z piekarnika, przełóż ciasto na metalową kratkę i pozostaw na 15 minut, aby przestygło.

4. Polewa: Umieść w dużej misce serek, jogurt grecki, mleko i wanilię. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce cukier puder.

5. Za pomocą łopatki rozsmaruj gotową polewę na cieście. Wierzch posyp resztą orzechów włoskich. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dobra rada: Aby polewa była lżejsza, użyj serka o obniżonej zawartości tłuszczu.