BEZGLUTENOWE

CELIKO Galaretka wiśniowa bezglutenowa (75g)

Dodaj recenzję
Kod: 5900038002302

Galaretka wiśniowa w proszku.

Waga: 75g.

Producent: Celiko, Polska.

Produkt bezglutenowy.

Skład: cukier, żelatyna, kwas cytrynowy (regulator kwasowości), betanina (barwnik naturalny), aromat wiśniowy.

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak

Przepis

Piernik
Piernik

Przepis pochodzi z bloga wioletazysk.pl

dr Wiolety Zysk

Składniki:

  • 120 g mąki Mix B – Bread-Mix Schar
  • 125 g margaryny (można zamienić na masło)
  • 160 g gęstego dżemu (np. z porzeczek, śliwek) + dżem do przełożenia ciasta
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawa do piernika

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka dowolnej bezglutenowej galaretki

Wszystko razem podgrzać. Schłodzoną polewą polać słochodzony piernik. Polewa jest bardzo słodka, można z niej zrezygnować.

Piernik można przełożyć dżemem i budyniem. Piernik można przełożyć tylko dżemem.

Sposób wykonania ciasta:

W misce zmiksować 3 całe jajka na puszystą masę. W oddzielnej misce za pomocą miksera wymieszać cukier z margaryną. Następnie do tej masy dodać, dżem, kakao, sodę, przyprawę do piernika, cynamon. Wszystko wymieszać mikserem. Do ciasta dodać mąkę i ubite jajka, wszystko wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 35 – 40 min. Przestudzony piernik przekroić, posmarować dżemem i budyniem. Polać polewą.