


DARY NATURY Gałka muszkatołowa cała (30g) - BIO
Gałka muszkatałowa cała ekologiczna.
Jako przyprawy używamy jej w niewielkiej ilości, świeżo startą. Dodaje się jej do kapusty, szparagów, szpinaku, marchwi, pora, zupy ziemniaczanej i jarzynowej. Gałką możemy przyprawić drób, mięso jagnięce i kiełbasy.
Masa netto: 30g
Producent: Dary Natury
Składniki: gałka muszkatałowa 100%
Przepis
SKŁADNIKI:
(ok. 8 kiełbasek)
- 150 g białej fasoli namoczonej min 8 godzin lub 400 g ze słoika/puszki
- 100 g naturalnego tofu
- 1–2 ząbki czosnku
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki ryżowej
- 10 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka pieprzu mielonego (czarny lub ziołowy)
- sól około 20 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę gotujemy do miękkości. Dokładnie odlewamy i od razu (jeszcze ciepłą) blendujemy z olejem, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Tofu odsączamy na durszlaku i rozdrabniamy na grudki. Do masy fasolowej dodajemy tofu, mąki i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy 8 papierków (papier do pieczenia lub folia do pieczenia) wielkości około 15×25 cm. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. Wlewamy około litr wody, zagotowujemy i zmniejszamy moc grzania. Masę dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papierek i zakręcamy z obu stron jak cukierek. Delikatnie, żeby nie zdeformować zawartości. Kiełbaski gotujemy na parze 20 minut (pod przykryciem). Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie wyjmujemy z papierków. Wegańska biała kiełbaska będzie doskonałym uzupełnieniem żurku na zakwasie. Na zdrowie! : ) Przepis Ewy Ługowskiej z bloga https://misamocy.pl/