


***2beBIO Groszek mrożony (450 g) - BIO
Zawartość torebki wsypać do garnka z wrzącą wodą. Gotować do miękkości ok. 5-6 minut. Odcedzić i doprawić do smaku.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 349 kJ/83 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g
Węglowodany: 10,5 g
w tym cukry: 8,9 g
Białko: 6,4 g
Sól: <0,01 g
Warunki przechowywania:
- 6 °C - do jednego tygodnia
- 12 °C - do 3 tygodni
- 18 °C - do daty na opakowaniu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis z produktem: ***2beBIO Groszek mrożony (450 g) - BIO
Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.
Na 1 porcję: Kalorie: 533 kcal Białko: 27,4 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,25 g
Składniki na 4 porcje:
• 2 kostki naturalnego tofu
• 300 g mrożonego zielonego groszku
• 1 marchewka
• 5 ząbków czosnku
• 2–3 cm świeżego imbiru
• 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżka sosu sojowego
Sos orzechowy:
• 350 ml wody
• 4 łyżki masła orzechowego
• 4 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki sosu sriracha
• 2 łyżki octu ryżowego
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
• garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
• 1 pęczek zielonej cebulki
• ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku długości 2–3 centymetrów.
3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojone tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.
4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.
5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.
8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.
9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upieczone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.