BIO

BIO PLANET Grzyby suszone shitake (50g) - BIO

Kod: 5907814664099
Producent: BIO PLANET
Ekologiczne grzyby shiitake zwane inaczej twardnikami japońskimi uprawiane są na martwych kłodach drzew liściastych. Cieszą się coraz większym zainteresowaniem ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Szczególnie cenione są w kuchni wschodniej. Zalecamy, aby grzyby shiitake poddawać krótkotrwałej obróbce cieplnej (ok. 5 - 10 min.), zbyt długie gotowanie shitake powoduje, że grzyby twardnieją. W zależności od użycia (np. do sosów) warto namoczyć je ok. 30 min. przed użyciem. Świeże grzyby shiitake są bardzo kruche i można je jeść nawet surowe. Gotowane nadają potrawom wyrazistości i aromatu. Na bazie grzybów shiitake można przyrządzać zupy, sosy, sałatki oraz dodawać je do potraw warzywnych.
Masa netto: 50g
Producent: BIO PLANET
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Chiny
Składniki: shiitake (grzyby suszone)* 100 %
*certyfikowany składnik ekologiczny
 
Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1259/ 302
Węglowodany (g): 25,0
 - w tym cukry (g): 3,7
Tłuszcz (g): 6,0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,8
Białko (g): 20,0
Sól (g): 0,03

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis z produktem: BIO PLANET Grzyby suszone shitake (50g) - BIO

Koreańska zupa z kimchi
Koreańska zupa  z  kimchi

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

 Na 1 porcję:  Kalorie: 266,7 kcal Białko: 12,7 g  Tłuszcz: 10 g  Węglowodany: 30,5 g  Błonnik: 3,6 g

Składniki na 4 porcje:

• 1 kostka naturalnego tofu

• makaron udon

• 1 cukinia

• 300 g wegańskiego kimchi

• ½ puszki (200 g) pokrojonych pomidorów bez skórek

• 3 ząbki czosnku

• 1 cebula

• 1–2 cm świeżego imbiru

• 5 suszonych grzybów shiitake, w całości

• 1 l bulionu warzywnego

• 2 łyżki oleju sezamowego

• 2 łyżki sosu sojowego

• 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

• pasta gochujang (opcjonalnie)

Dodatkowo:

• zielona cebulka

• papryczka chili

• prażony sezam

Sposób przygotowania:

1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Kimchi dokładnie posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj.

2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty.

3. Dodaj imbir oraz czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

4. Dodaj posiekane kimchi, pomidory i grzyby shiitake. Wlej bulion i syrop klonowy  lub syrop z agawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

5. Po tym czasie wrzuć do garnka tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw w  ciepłe miejsce.

6. W osobnym garnku ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W miseczkach układaj makaron i wstążki cukinii. Dodaj pastę gochujang.  Zalewaj gorącą, świeżo ugotowaną zupą.

8. Przed podaniem posyp zieloną cebulką, papryczką chili i sezamem.

Opinie o produktach i sklepie

Opinie o produktach i sklepie