Napój migdałowy bezglutenowy 1l - BIO ISOLA
Napój migdałowy bezglutenowy BIO
Objętość netto: 1l
Producent: ISOLA
Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.
Pochodzenie: Włochy
Skład: baza MIGDAŁOWA* 96% (woda, MIGDAŁY* 5%), syrop z agawy*, sól morska
*składniki pochodzenia ekologicznego
Alergeny: migdały
Możliwe alergeny: może zawierać inne orzechy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 163/39
Białko (g): 0,8
Węglowodany (g): 3
W tym cukry (g): 2,8
Tłuszcz (g): 2,5
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Błonnik pokarmowy (g): 0,7
Sól (g): 0,09
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni.
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
Do ciasta z dynią:
- 220 g dyni Hokkaido ugotowanej na parze
- 125 g cukru trzcinowego
- 80 ml napoju migdałowego
- 125 g jogurtu sojowego naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 180 g mąki pszennej (na pizzę)
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 16 g proszku do pieczenia masło roślinne do wysmarowania formy
Do ciasta czekoladowego z cukinią:
- 220 g młodych i miękkich cukinii
- 125 g cukru trzcinowego
- 100 ml napoju migdałowego
- 125 g naturalnego jogurtu sojowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 180 g mąki pszennej (na pizzę)
- 50 g kakao
- 50 g migdałów
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 16 g proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.