WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Jabłka ekologiczne [na wagę] (500g) - BIO (i) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 280795???????
  • Jabłka działają korzystnie na organizm dzięki obecności pektyn – „wymiatają” z jelit niestrawione resztki pokarmowe, neutralizują toksyny, obniżają poziom cholesterolu.

    JABŁKA EKOLOGICZNE

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Certyfikat BIO: TAK

     

    Przepis

    Pstrąg bez oka, w porcjach na raz, kalafior w occie
    Pstrąg bez oka, w porcjach na raz, kalafior w occie

    s k ł a d n i k i :

    1 pstrąg świeży

    80 g masła

    1 pęczek koperku

    2–3-centymetrowy korzeń świeżego chrzanu

    1 kalafior

    świeży ocet jabłkowy do smaku

    2–3 łyżki cukru drobnego

    2–3 łyżki musztardy francuskiej

    80 g żurawiny suszonej

    koperek, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

    Pstrąga, tego z potoku, kroimy na dzwonka, mniej więcej 3-centymetrowej grubości. Oprószamy pieprzem, obkładamy koperkiem, by oddał swój aromat rybie. Kalafiora kroimy na grube plastry. W patelni gotujemy wodę – w proporcji szklanka wody i 50 ml octu. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pierzu, bo chodzi tu o aromat, a nie ostrość, do smaku cukier. Na koniec musi być musztarda francuska składająca się z mnóstwa ziaren żółtej i brązowej gorczycy. Do tak powstałej marynaty wkładamy plastry kalafiora, sypiemy suszoną żurawinę dla smaku i koloru i dodajemy gałązki kopru. Całość nie tylko świetnie wygląda, ale także jest pyszna. Gdy kalafior moczy się w zalewie, zabieramy się do pstrąga, który jest obsypany pieprzem czarnym i obłożony gałązkami kopru. Koper odkładamy, a pstrąga delikatnie obtaczamy w mące z solą i smażymy z każdej strony na złoty kolor na maśle klarowanym. W trakcie smażenia posypujemy wiórkami tartego chrzanu.

    P r o p o n u j ę  d o d a t e k :

    4 jabłka

    2 łyżki miodu

    100 ml soku jabłkowego

    Jabłka gotujemy w soku jabłkowym, dodajemy miód do smaku i gotowe.

     

     

    Przepis pochodzi z książki "Cztery pory roku na polanie smaków" Andrzeja Polana