BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

*JABŁOŃSCY Rukola szerokolistna (100g) - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 3312
    Producent: JABŁOŃSCY
  • Rukola szerokolistna BIO

    Rukola spakowana jest w plastikowy pojemnik. Produkt należy umyć przed spożyciem.

    Kraj pochodzenia: Polska

    Składniki: ekologiczna rukola

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 104,6 kJ/ 25 kcal
    Węglowodany (g): 3,7
    - w tym cukry (g): 2,1
    Tłuszcz (g): 0,7
    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
    Błonnik (g): 1,6
    Białko (g): 2,6
    Sól (g): 0,1

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Nietestowany na zwierzętach: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: TAK

    Przepis

    Socca/ farinata z cukinią i pomidorami
    Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

    SKŁADNIKI (2-3 porcje)

    1 szklanka mąki z ciecierzycy

    ¾ szklanki wody

    2 łyżki oliwy extra vergine

    10-15 pomidorków koktajlowych

    ½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach

    1 łyżeczka suszonego oregano

    ½ łyżeczki suszonego tymianku

    1 łyżeczka suszonego czosnku

    ½ łyżeczki suszonej cebuli

    1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

     

    Lista produktów

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

    Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.