*BIO PLANET Jaja ekologiczne"0"od kur zielononóżek S 10szt - BIO
Jajka "0" od kur zielononóżek 10 sztuk - z chowu ekologicznego
Pakownia PL-02045901
Certyfikacja: PL-EKO-08 rolnictwo Polska
Informacje dodatkowe:
Kod na skorupce jaja oznacza:
X-YY-ZZZZZZZZ
X - sposób chowu kur:
0- ekologiczny
1 - wolnowybiegowy
2 - ściółkowy
3 - klatkowy
YY - kraj pochodzenia jaj
ZZZZZZZZ - weterynaryjny nr identyfikacyjny producenta
Jaja po zakupie należy przechowywać w warunkach chłodnicznych
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 7 dni
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na każdą okazję, to placek kokosowy z pewnością sprawdzi się w 100%. Ciasto ma lekkość biszkoptu, jest łatwe w wykonaniu, a do tego stanowi świetną bazę dla różnych dodatków, dzięki którym możesz za każdym razem nadawać mu nieco inny charakter. Placek kokosowy idealnie sprawdzi się zarówno do kawy w gronie przyjaciół, jak i podczas odświętnych okazji. Doskonale smakuje sam, jak i z dowolną masą, którą możesz przełożyć jego puszyste warstwy. Poniżej podajemy przepis na poprawę każdego humoru ;)
SKŁADNIKI:
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 200 g wiórków kokosowych
- 80 g syropu ryżowego
- 180 ml napoju sojowego
- 3 jajka
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 12 g proszku do pieczenia
Do kuwertury czekoladowej:
- 210 g pokruszonej gorzkiej czekolady (bez cukru)
- 150 g śmietany roślinnej
Do przełożenia i dekoracji:
- 300–350 g kremu orzechowego do smarowania
- 500 g polewy czekoladowej śruta kakaowa
PRZYGOTOWANIE:
Przesiać razem mąkę ryżową, skrobię, proszek do pieczenia i odstawić. Utrzeć żółtka z syropem ryżowym, dolewając powoli olej, następnie dodawać naprzemiennie składniki sypkie i napój sojowy. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta kokosowego. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (o średnicy 20–24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przygotować krem czekoladowy: podgrzać śmietanę i zdjąć z ognia, zanim się zagotuje. Dodać czekoladę i wymieszać tak, aby uzyskać gładki krem, pozbawiony grudek. Schłodzić. Placek przekroić na pół i posmarować kremem orzechowym. Położyć drugą połowę placka, pokryć polewą czekoladową i udekorować śrutą kakaową oraz płatkami kokosowymi.
* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.