

*CZACHOROWSCY Jaja przepiórcze (18 szt.)
Pochodzenie: Polska
Jaja przepiórcze są polecane:
- dla osób uczulonych na białko, w tym na białko jaja kurzego,
- w żywieniu dzieci i osób starszych,
- jako samodzielne danie (gotowane, jajecznica),
- do dekoracji dań, np. kanapek, sałatek itp.,
- jako dodatek np. do "tatara", barszczu, żurku
Składniki: jaja przepiórki
Alergeny: jaja
Warunki przechowywania: przechowywać w warunkach chłodniczych.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 7 dni.
Przepis z produktem: *CZACHOROWSCY Jaja przepiórcze (18 szt.)
SKŁADNIKI:
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 250 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj niedużą miskę. Postaw ją na wilgotnej ściereczce, dzięki temu nie będzie się przesuwać. Wlej do niej żółtka, dodaj musztardę, sól i pieprz. Ubijaj trzepaczką lub mikserem, powoli wlewając cieniutką strużką olej. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, nie przerywając ubijania, wlewaj pozostały olej grubszą strużką. Gdy olej całkowicie się wchłonie, roztrzepuj majonez jeszcze przez pół minuty, aż stanie się aksamitny i błyszczący. Na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj, ewentualnie dosól, jeśli to konieczne.