DARY NATURY Jałowiec ekologiczny (30g) - BIO
Masa netto: 30g
Producent: DARY NATURY
Dystrybutor: Dary Natury
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: jałowiec* 100%
*składniki z upraw ekologicznych
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- liście laurowe
- czosnek
- ziele angielskie
- goździki
- cynamon
- jałowiec
- anyż
- jabłko suszona
- śliwka wędzona
- 3 litry wody
- skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!