BIO

*ANDECHSER Jogurt grecki 10% tł. (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4104060025235

Jogurt grecki kremowy 10% tł. 200g ekologiczny

Skład:
jogurt ekologiczny* z mleka krowiego, naturalny, 10% tł
* składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Masa netto: 200g

Pochodzenie: Niemcy

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 116 kcal (481 kJ)

Białko: 3,1g

Węglowodany: 3,4g
w tym cukry: 3,4g

Tłuszcz: 10g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,9g

Sól: 0,13g


Certyfikacja: DE-OKO-001, rolnictwo UE

Producent: Andechser Molkerei Scheitz GmbH D-82346 Andechs Niemcy.
Dystrybutor: PPH Temar Sp. j., ul. Tartaczna 34, 40-749 Katowice


Informacje dodatkowe:
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 7 dni

Przepis

Jajka po turecku
Jajka po turecku

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.

Składniki na 2 porcje:

• 400g gęstego greckiego jogurtu

• ząbek czosnku

• łyżeczka soli morskiej

• 4 spore łyżki masła

• łyżeczka płatków chilli

• ¼ łyżeczki słodkiej papryki

• 4 jajka

• 4 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

• garść posiekanych, świeżych ziół: pietruszka, tymianek, oregano, koperek

• ulubione pieczywo

Do jogurtu przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy sól. Całość mieszamy. Jeśli lubimy śniadania na ciepło, jogurt możemy podgrzać na parze. Danie będzie równie smaczne, a jajko nie schłodzi się od razu po podaniu. Masło podgrzewamy na patelni w niskiej temperaturze aż wytworzy się piana i zacznie brązowieć oraz pachnieć orzechami (uważając, żeby go nie przypalić). Potrwa to kilka minut. Na koniec wsypujemy płatki chilli i słodką paprykę.

W tym czasie w garnku gotujemy wodę. Jajka jedno po drugim wybijamy na gęste małe sitko tak, aby nadmiar białka spłynął do miseczki, którą ustawiamy pod spodem. Delikatnie przelewamy jajko do małej filiżanki albo kokilki i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Tak postępujemy z kolejnymi jajkami, każde przelewamy do osobnego naczynia, aby się nie połączyły ze sobą. Gdy woda się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy temperaturę, aby przestała bulgotać i delikatnie przelewamy do niej każde jajko – w taki sposób, aby opadło na dno, nie rozlało się i nie zaczęło się ruszać pod wpływem gotowania. Po 2-3 minutach delikatnie wyciągamy jajka łyżką cedzakową.

Na talerz wylewamy kilka łyżek jogurtu, na środku układamy jajko, posypujemy całość ziołami i polewamy gorącym masłem. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.