BIO

JUCHOWO Mąka żytnia typ 1150 1kg - BIO Demeter

Dodaj recenzję
Kod: 5906874326077
Producent: JUCHOWO
Pełnoziarnista mąka żytnia typ 1150 produkowana z certyfikowanych upraw biodynamicznych i ekologicznych. Mielona powoli w gospodarstwie Juchowo Farm. Ziarno z certyfikowanych upraw biodynamicznych z naszego gospodarstwa mielimy we własnym młynie żarnowym. Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego, podczas procesu mielenia, odbywającego się bez udziału temperatury, zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna, witaminy oraz minerały.

Mąka żytnia demeter typ 1150 BIO

Masa netto: 1kg

Producent: JUCHOWO

Pochodzenie: Polska

Składniki: mąka żytnia*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1351/323
Białko (g): 9
Węglowodany (g): 67,8
W tym cukry (g): 6
Tłuszcz (g): 1,3
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Błonnik pokarmowy (g): 2,2
Sól (g): <0,01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką
Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

SKŁADNIKI:

Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki  

  • 2,5 szklanki letniej wody  
  • 1 kg mąki żytniej razowej Organic
  • 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
  • czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)  
  • łyżeczka soli morskiej                          

 

PRZYGOTOWANIE:

Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin.  Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h.  Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.