JUCHOWO Mąka żytnia typ 2000 1kg - BIO Demeter
Mąka żytnia demeter typ 2000 BIO
Masa netto: 1kg
Producent: JUCHOWO
Pochodzenie: Polska
Składniki: mąka żytnia*
*składniki pochodzenia ekologicznego
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1381/330
Białko (g): 5,2
Węglowodany (g): 67
W tym cukry (g): 2,5
Tłuszcz (g): 1,6
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Błonnik pokarmowy (g): 13,5
Sól (g): <0,01
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki
- 2,5 szklanki letniej wody
- 1 kg mąki żytniej razowej Organic
- 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
- czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)
- łyżeczka soli morskiej
PRZYGOTOWANIE:
Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin. Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h. Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.