BIO

JUCHOWO Mąka żytnia typ 2000 1kg - BIO Demeter

Dodaj recenzję
Kod: 5906874326060
Producent: JUCHOWO
Razowa mąka żytnia produkowana z upraw biodynamicznych, posiadających certyfikat produkcji ekologicznej. Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego, zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna, witaminy oraz minerały. Ziarno wykorzystane do produkcji tej mąki razowej pochodzi w 100% z naszych certyfikowanych upraw. Położenie naszego gospodarstwa daleko od przemysłu oraz dróg o wysokim obciążeniu, sprawia, że nasze uprawy wolne są od niepożądanych zanieczyszczeń i metali ciężkich. Potwierdzają to regularne kontrole jednostek certyfikujących upoważnionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przedstawicieli organizacji Demeter, która przyznała nam certyfikat rolnictwa biodynamicznego. Aktualne certyfikaty zawsze dostępne są na nasze stronie internetowej. Mąka razowa z własnego młyna Nie tylko trzymamy piecze nad uprawami, ale również produkcją mąki. Posiadanie młyna żarnowego w naszym gospodarstwie pozwala na pełnię kontroli nad procesem mielenia ziarna na mąkę. Ziarno mielimy powoli, aby mąka zachowała jak najwięcej drogocennych właściwości. Jej ciemny kolor świadczy o wysokiej zawartości o wysokiej zawartości substancji mineralnych. Połączenie certyfikowanych uprawy z dbałością nad produkcją sprawia, że nasza żytnia mąka razowa to produkt najwyższej jakości.

Mąka żytnia demeter typ 2000 BIO

Masa netto: 1kg

Producent: JUCHOWO

Pochodzenie: Polska

Składniki: mąka żytnia*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1381/330
Białko (g): 5,2
Węglowodany (g): 67
W tym cukry (g): 2,5
Tłuszcz (g): 1,6
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Błonnik pokarmowy (g): 13,5
Sól (g): <0,01

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką
Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

SKŁADNIKI:

Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki  

  • 2,5 szklanki letniej wody  
  • 1 kg mąki żytniej razowej Organic
  • 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
  • czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)  
  • łyżeczka soli morskiej                          

 

PRZYGOTOWANIE:

Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin.  Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h.  Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.