WEGETARIAŃSKI BIO

Kalarepa ekologiczna 1szt. - BIO (PL)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 1968
    Producent: SZTUKA - KRAJ
  • Kalarepa ekologiczna to bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Jednak najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią tego warzywa są młode liście, które przewyższają pod względem wartości odżywczych samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Jak w przypadku wszystkich owoców i warzyw ekologicznych kalarepa ekologiczna posiada więcej wartości odżywczych niż warzywo konwencjonalne.

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia: Polska

    CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

    BEZGLUTENOWY: TAK

    BEZLAKTOZOWY: TAK

    WEGETARIAŃSKI: TAK

    Przepis

    SPRING ROLLSY
    SPRING ROLLSY

    Spring Rollsy to potrawa, która przywędrowała do Europy z krajów Azji Południowo Wschodniej i nie bez powodu zagościła na stale w naszym menu. Jest to prosta w przygotowaniu, orzeźwiająca, przepyszna a jednocześnie bardzo zdrowa propozycja na przekąskę typu finger food. Możemy je spakować na lunch do pracy albo dzieciakom do szkoły. Rollsy genialnie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju kolacjach oraz przyjęciach, oczywiście w towarzystwie lampki kombuchy! Spring rollsa możemy traktować jak pełnowartościową roślinną kanapkę, a kimchisław, czyli orientalna forma popularnej sałatki coleslaw, będzie doskonały zarówno jako surówka sama w sobie, jak i dodatek. Główną rolę gra tutaj kimchi, którego smak cudownie podbija świeża kolendra.

    Poniżej dzielimy się przepisem. Przygotowanie dania wystarczy na cztery porcje i zajmie Wam około 30 minut.

    SKŁADNIKI:

    • papier ryżowy

    • 1 kostka BIO tofu (200 g)

    • 100 g kimchi tradycyjnego (lub delikatnego, jeśli tradycyjne jest za ostre)

    • majonez naturalny KIMCHISŁAW

    • 1 marchewka

    • 1 mango

    • 1 kalarepa

    • ¼ małej główki czerwonej kapusty

    Ponieważ warzywa mają różne wielkości, pamiętajmy, że dla walorów smakowych, najważniejsze jest zachowanie proporcji. Tutaj żadne z warzyw nie powinno ilościowo przeważać.

    • 100 g kimchi tradycyjnego (lub delikatnego jeśli tradycyjne jest za ostre)

    • 100g kimchi zielonego 

    • 1 papryczka chili

    • pęczek kolendry

    • pół szklanki orzechów ziemnych niesolonych, wcześniej podprażonych

    • ziarna sezamu

    SOS DO KIMCHISŁAWA

    • 4 łyżki sosu sojowego

    • 6 łyżek wody

    • 1 łyżka octu jabłkowego Zakwasowni

    • 1 łyżeczka oleju sezamowego

    • 3 łyżki cukru trzcinowego

    • 1 łyżka shota z kimchi Zakwasowni

    • sok z 1 limonki

    • papryczka chili

    Tofu zetrzeć na tarce i wrzucić na rozgrzaną patelnię, Dodać 100 g posiekanego kimchi oraz łyżkę sosu sojowego. Smażyć przez około 5 minut. KiMCHISŁAW Warzywa pokroić w cienkie paseczki, dodać posiekane kimchi tradycyjne oraz zielone, kolendrę, prażone orzechy i wymieszać w dużej misce. W osobnym naczyniu przygotować sos z podanych wyżej składników. Jedną połowę dodać do warzyw, a drugą zostawić jako sos do moczenia spring rollsów. Następnie namaczać kolejno arkusze papieru ryżowego przez około minutę. Na arkusz nałożyć tofu, sałatkę i odrobinę majonezu . Zwijać powoli, dokładając łyżką składniki. Gotowe spring rollsy posypujemy resztką orzechów ziemnych oraz świeżą kolendrą, podajemy z majonezem roślinnym, np. od Zakwasowni oraz wcześniej przygotowanym sosem. Jeśli kochacie kimchi, możecie również zblendować ulubione kimchi z majonezem naturalnym. Powstanie przepyszny kim chi-majo!