BIO

Kalarepa ekologiczna 1szt. - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 2389

Kalarepa ekologiczna, to najwcześniejsze warzywo z kapustnych. Zawiera w sobie bogactwo witamin i minerałów.
Kalarepa obfituje w witaminę C, tiaminy, ryboflawinę, witaminy B6, kwas foliowy, witaminę K, witaminę A i E oraz zawiera spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i cynku oraz luteiny, usprawniającej wzrok.
Najbogatszą w witaminy ( prowitamina A) i sole mineralne częścią tego warzywa są młode liście, które przewyższają pod względem wartości odżywczych samą zgrubiałą łodygę. Kalarepa ekologiczna, to bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy ( prowitamina A) i sole mineralne częścią tego warzywa są młode liście, które przewyższają pod względem wartości odżywczych samą zgrubiałą łodygę.  Kalarepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Jak w przypadku wszystkich owoców i warzyw ekologicznych kalarepa ekologiczna posiada więcej wartości odżywczych, niż warzywo uprawiane konwencjonalnie.  
>>> Kalarepa, tak jak inne warzywa kapustne, wykazuje działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Spożywanie kalarepy zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i dwunastnicy na skutek zakażenia bakterią Helicobakter Pylori.
>>> Można ją jeść na surowo jak i gotować, czy dusić. Jest niskokaloryczna, więc można ją jeść bez ograniczeń.

 

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Tak