WEGETARIAŃSKI BIO

*SĄTYRZ Kapusta kiszona z marchewką (450g) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908228980331
    Producent: SĄTYRZ
  • Produkt wytwarzany tradycyjnie, niepasteryzowany z naturalnie występującymi kulturami bakterii kwasu mlekowego

    Kapusta kiszona z marchewką - BIO

    Masa netto: 450g 

    Producent: SĄTYRZ

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj producenta: Polska

    Składniki: kapusta biała*, marchew*, kłodawska sól kamienna

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna: 144 kJ / 34 kcal
    Tłuszcz: 0,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,06 g
    Węglowodany: 2,3 g
    w tym cukry: 1,67 g
    Białko: 0,9 g
    Sól: 2,14 g
     

    Certyfikat: PL-EKO-04, rolnictwo Polska 

    Warunki przechowywania: przechowywać w warunkach chłodniczych w temp.+4°C do +8°C

     

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK 

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

    Przepis

    Bigos wegański
    Bigos wegański

    SKŁADNIKI:

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 2 kg kapusty białej
    • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 cebule pokrojone w kostkę
    • 8 liści laurowych
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
    • 50 g suszonych śliwek
    • 50 g suszonej żurawiny
    • 100 ml ginu lub jałowcówki
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.