WEGETARIAŃSKI BIO

*SĄTYRZ Kapusta kiszona z marchewką (800g) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908228980171
    Producent: SĄTYRZ
  • Kapusta kiszona z marchwią z dodatkiem soli kamiennej niejodowanej. Produkt niepasteryzowany.

    Kapusta kiszona z marchewką - BIO

     

     

    SKŁADNIKI
    kapusta*, marchew*, sól kamienna (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna -  71 kJ / 17 kcal
    Tłuszcz -  0,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
    Węglowodany - 2,3 g
    w tym cukry - 2 g
    Białko - 0,9 g
    Sól - 0,8 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze poniżej 10 st. C.

     

    Przepis

    Bigos wegański
    Bigos wegański

    SKŁADNIKI:

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 2 kg kapusty białej
    • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 cebule pokrojone w kostkę
    • 8 liści laurowych
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
    • 50 g suszonych śliwek
    • 50 g suszonej żurawiny
    • 100 ml ginu lub jałowcówki
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.