


*SĄTYRZ Kapusta kiszona z marchewką (800g) - BIO (f)
Kapusta kiszona z marchewką - BIO
SKŁADNIKI
kapusta*, marchew*, sól kamienna (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 71 kJ / 17 kcal
Tłuszcz - 0,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 2,3 g
w tym cukry - 2 g
Białko - 0,9 g
Sól - 0,8 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temperaturze poniżej 10 st. C.
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 kg kapusty białej
- 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 ml ginu lub jałowcówki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE:
Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.