BIO

Kapusta włoska ekologiczna (1kg) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 282489???????

Kapusta włoska to bogactwo dobroczynnych witamin, minerałów i cennego błonnika. Jest bogata w związki azotowe, beta-karoten, witaminę A, witaminy z grupy B (wit.B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminę C, witaminę E. Posiada też ogromne zasoby witaminy K wpływającej na krzepliwość krwi. Bogactwo minerałów takich jak:  wapń, magnez, mangan, potas, sód, a także fosfor, miedź i żelazo sprawia, że warzywo to wykazuje działanie wzmacniające kości oraz zapewniające siłę i prawidłowe funkcjonowanie mięśni.  Kapustę włoską warto również jeść ze względu na zawartość silnych przeciwutleniaczy - antocyjanów zmniejszających ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworów. W liściach włoskiej kapusty znajduje się również siarka, odpowiedzialna za przyspieszone gojenie ran, a także korzystnie wpływająca na stan skóry, włosów oraz paznokci. Sok z kapusty włoskiej ma silne działanie detoksykujące, które pomaga pozbyć się toksyn zgromadzonych w organizmie. Kapusta włoska ma szerokie zastosowanie w kuchni. To właśnie z kapusty włoskiej przygotujemy słynne 'gołąbki', dzięki niej stworzymy różnego rodzaju surowe sałatki, a smażona i duszona będzie wspaniałym dodatkiem do innych warzyw oraz mięsa. Jej  największe  skarby  to  wapń,  magnez,  potas.  Żelaza  oraz  kwasu  foliowego  najwięcej  jest w  zewnętrznych,  zielonych  liściach.  Można  je siekać i dodawać do zup lub surówek.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Portugalia

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

Wartości odżywcze w 100g: 

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 27,00 kcal 
Węglowodany (g): 6,1
 - w tym cukry (g): 2,27
Tłuszcz (g): 0,10
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1

Błonnik (g): 3,1

Białko (g): 2,00
Witamina C (mg): 31,0 

 

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak