WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Kardamon mielony bio (50g)

Dodaj recenzję
Kod: 5902741007100
Producent: DARY NATURY

Kardamon mielony BIO

Jest to jedna z najcenniejszych i najdroższych przypraw. Kardamon dodajemy do ciast, kawy, marynat, słodkich deserów oraz likierów i win. 

Składniki: kardamon mielony* 100%

*produkt rolnictwa ekologicznego

 
 

 

 

Przepis

Piernik z makiem i śliwką
Piernik z makiem i śliwką

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".

Składniki na formę 15x25cm

Piernik:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 200ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka kakao

Do przełożenia ciasta:

  • 200g powideł śliwkowych

Do dekoracji:

  • 250g serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • ozdobne pierniczki

Papier do pieczenia

Przygotowanie:

Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy rozpuszczone masło. Dolewamy mleko. Partiami dodajemy mąkę oraz mak. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy ciasto cynamonem, kardamonem, imbirem. Wsypujemy kakao. Następnie delikatnie do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera końcówką do wyrabiania ciasta. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy się upiekło, możemy wykonać test suchego patyczka.

Kiedy piernik wystygnie, kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy powidłami. Sklejamy ze sobą dwie części ciasta, wstawiamy piernik do lodówki. Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą smarujemy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy ozdobnymi pierniczkami.