Kardamon mielony BIO
Jest to jedna z najcenniejszych i najdroższych przypraw. Kardamon dodajemy do ciast, kawy, marynat, słodkich deserów oraz likierów i win.
*produkt rolnictwa ekologicznego
Kardamon mielony BIO
Jest to jedna z najcenniejszych i najdroższych przypraw. Kardamon dodajemy do ciast, kawy, marynat, słodkich deserów oraz likierów i win.
*produkt rolnictwa ekologicznego
Przepis
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".
Składniki na formę 15x25cm
Piernik:
Do przełożenia ciasta:
Do dekoracji:
Papier do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, odstawiamy. Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewamy rozpuszczone masło. Dolewamy mleko. Partiami dodajemy mąkę oraz mak. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy ciasto cynamonem, kardamonem, imbirem. Wsypujemy kakao. Następnie delikatnie do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy na wolnych obrotach miksera końcówką do wyrabiania ciasta. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy się upiekło, możemy wykonać test suchego patyczka.
Kiedy piernik wystygnie, kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy powidłami. Sklejamy ze sobą dwie części ciasta, wstawiamy piernik do lodówki. Serek śmietankowy łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą smarujemy ostudzone ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy ozdobnymi pierniczkami.
Zamów teraz! Twoje zamówienie zrealizujemy jeszcze DZIŚ! Sprawdź szczegóły
Jeśli złożysz zamówienie teraz, Twoje zamówienie zrealizujemy:
jutro 21 marca (wtorek)