BIO

ORGANIC Karob ekologiczny (250g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249974586
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.

Masa netto: 250g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki : karob jasny* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

  • Wartość energetyczna - 1256 kJ / 300 kcal
  • Tłuszcz - 0,7 g
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
  • Węglowodany - 49 g
  • - w tym cukry - 41 g
  • Błonnik - 40 g
  • Białko - 4,6 g
  • Sól - 0,09 g

Przepis

Świąteczny hummus piernikowy
Świąteczny hummus piernikowy

Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.

SKŁADNIKI:

  • ciecierzyca w zalewie (400g)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • 1 łyżka karobu lub kakao cukier/ ksylitol/ erytrytol do smaku (u mnie 4 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.  Produkty polecane do tego  przepisu:  

Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl