


EKOWITAL Kasza gryczana niepalona (500g) - BIO
Kasza gryczana niepalona - BIO
Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest produktem łatwostrawnym i niskokalorycznym. Polecamy ją do obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.
Masa netto: 500g.
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: kasza gryczana*
*produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów i sezamu.
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 1407 kJ/ 336 kcal
Białko (g): 12.6
Węglowodany (g): 69.3
W tym cukry (g): 61.2
Tłuszcz (g): 3.1
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g): 0.58
Błonnik pokarmowy (g): 5.9
Sól (g): 0.0125
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt BIO: TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZ CUKRU: TAK
Produkt NATURALNY: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
- 250 g soczewicy zielonej
- marchew
- cukinia
- cebula
- bakłażan
- pomidory
- oliwa z oliwek extra virgin
- ser do posypania potrawy
PRZYGOTOWANIE:
Na suchej patelni lekko prażymy pokrojoną w półplasterki cebulę, dodajemy pokrojoną w taką samą formę marchew, mieszamy kilka minut. Wsypujemy kaszę gryczaną, dodajemy trochę wody (wodę uzupełniamy przez cały czas przyrządzania potrawy). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki (niezbyt małe): cukinię i bakłażan, mieszamy, podduszamy. Potrawa powinna być mieszana w zasadzie przez cały czas jej przyrządzania. Dodajemy opłukaną zieloną soczewicę, pamiętamy o uzupełnianiu wody. Solimy pod koniec (gdy soczewica będzie miękka), dodajemy pokrojony pomidor, polewamy oliwą, posypujemy serem. Ta potrawa jest pyszna bez dodatkowych przypraw! O smaku decydują warzywa, doskonałej jakości oliwa i ser.