WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Kasza jaglana ekologiczna (500g) - BIO

Dodaj recenzję

Kasza jaglana bio (tzw."jagły") jest otrzymywana z obłuszczonego ziarna prosa pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego. Proso to jedno z najstarszych roślin uprawnych zwane często "polskim ryżem". Ugotowana kasza jaglana ze względu na swój doskonały smak może stanowić z produktami mlecznymi pełnowartościowe danie; jest też doskonałym dodatkiem zarówno do dań mięsnych jak i przyrządzanych na słodko.

Kasza jaglana ekologiczna BIO

Masa netto: 500g

Producent: Organic Farma Zdrowia; Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3; 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)

Pochodzenie: Polska, Ukraina

Składniki: ekologiczna kasza jaglana 100%

Możliwa obecność zbóż zawierających: gluten, orzeszki ziemne i innych orzechów oraz sezamu.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 358 kcal (1514 kJ)
  • Białko: 9,8g
  • Węglowodany: 69g
  • Tłuszcz: 3,9g

Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo UE

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Wegańskie drożdżówki z serem
Wegańskie drożdżówki  z  serem

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka

 

Na 1 porcję: Kalorie: 441,3 kcal Białko: 9,5 g Tłuszcz: 10,4 g Węglowodany: 79 g Błonnik: 1,9 g

Składniki na 10 porcji:

Ciasto

• 500 g mąki pszennej

• 100 g cukru trzcinowego

• 250 ml napoju roślinnego + odrobina do posmarowania bułeczek

• 5 łyżek oleju

• 25 g drożdży

• ½ łyżeczki soli

Nadzienie

• 1 kostka naturalnego tofu

• 50 g kaszy jaglanej

• 50 g cukru trzcinowego

• 200 ml mleczka kokosowego

• 3 łyżki soku z cytryny

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier

• 10 łyżek cukru pudru

• 2–3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce dokładnie wymieszaj napój roślinny, cukier oraz drożdże. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj mąkę, olej oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodatkowo podsyp je mąką.

3. Jednolite, wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

 4. Kaszę jaglaną wsyp na sitko, przelej wrzątkiem, a następnie przepłucz pod         bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na średnim     ogniu, aż kasza będzie miękka.

 5. Ugotowaną kaszę przełóż do kielicha blendera. Dodaj tofu, cukier, sok z     cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2–4 części.

 7. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 × 40 centymetrów.   Rozprowadź odpowiednią porcję nadzienia na cieście.

 8. Dwa naprzeciwległe brzegi ciasta zawiń do środka, a potem zroluj całość jak   naleśnik, tak by stworzyć wałek, i nożem pokrój go na 3–5 drożdżówek.

 9. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

 10. Każdy z kawałków ciasta chwyć za końcówki i zakręć raz lub dwa razy.   Odkładaj na blachę. Pamiętaj, by zachować odstępy między drożdżówkami.

11. Za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj każdą bułeczkę odrobiną napoju roślinnego i odstaw je do wyrośnięcia na 15 minut.

12. Po tym czasie blachę wsuń do piekarnika i piecz bułeczki około 20 minut.

13. Przygotuj lukier: w kubku dokładnie wymieszaj cukier puder i sok z cytryny.

14. Przestudzone drożdżówki udekoruj lukrem.