BIO

ORGANIC Kasza manna ekologiczna (500g) – BIO

Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu puddingów i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do zup, ciast , wypieków i zapiekanek.

Kasza manna ekologiczna

Skład:
kasza manna

Masa netto:
500g


Pochodzenie: Polska

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 348 kcal (1477 kJ)

Białko: 8,7g

Węglowodany: 74,2g

Tłuszcz: 1,3g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.



Sposób przygotowania kaszki manny na mleku: z 1/2l mleka odlać pół szklanki, wsypać do niego kaszę mannę i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać namoczoną kaszkę. Gotować około 5min cały czas mieszając.


Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 60–70 dag jabłek
  • 3 szklanki kaszy manny
  • 10 dag masła
  • 6 jaj
  • 3 szklanki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 dag orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Wykonanie

1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2. Masło stop, a żółtka utrzyj z cukrem.

3. Do miski przełóż masę makową. Dodaj jabłka, kaszę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego, letnie masło, żółtka z cukrem, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy. Miksuj, aż składniki się połączą.

4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do gotowej masy makowej i dokładnie wymieszaj łyżką.

5. Ciasto przełóż do wysmarowanej blaszki wielkości 24 × 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół) godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu nie powinien być oklejony ciastem (może być wilgotny, bo ciasto zawiera jabłka).

6. Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.