ORGANIC Kasza manna ekologiczna (500g) – BIO
Kasza manna ekologiczna
Skład: kasza manna
Masa netto: 500g
Pochodzenie: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 348 kcal (1477 kJ)
Białko: 8,7g
Węglowodany: 74,2g
Tłuszcz: 1,3g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
Sposób przygotowania kaszki manny na mleku: z 1/2l mleka odlać pół szklanki, wsypać do niego kaszę mannę i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać namoczoną kaszkę. Gotować około 5min cały czas mieszając.
Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI
- 850 g gotowej masy makowej
- 60–70 dag jabłek
- 3 szklanki kaszy manny
- 10 dag masła
- 6 jaj
- 3 szklanki cukru
- 5 dag rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej
- 5 dag orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Wykonanie
1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Masło stop, a żółtka utrzyj z cukrem.
3. Do miski przełóż masę makową. Dodaj jabłka, kaszę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego, letnie masło, żółtka z cukrem, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy. Miksuj, aż składniki się połączą.
4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do gotowej masy makowej i dokładnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do wysmarowanej blaszki wielkości 24 × 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół) godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu nie powinien być oklejony ciastem (może być wilgotny, bo ciasto zawiera jabłka).
6. Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.