LIMA CYKORIA DO ZAPARZANIA (500g) - BIO
Cykoria, znana i ceniona w całej Europie, przed wprowadzeniem kawy, powstaje ze starannie prażonych i zmielonych korzeni cykorii.
Masa netto: 500g
Producent: Lima
Składniki: cykoria* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna - 1390 kJ / 330 kcal
- Tłuszcz - 1,2 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
- Węglowodany - 65 gw tym cukry - 10 g
- Błonnik- 20 g
- Białko - 4,5 g
- Sól - 0,25 g
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać jedną łyżeczkę cykorii do kubka i zalać wrzącą wodą.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Kawa cykoria - BIO
Waga: 500g
Producent: Lima, Belgia
Skład: ekologiczna cykoria
Przygotowanie: wsypać jedną łyżeczkę kawy do kubka i zalać wrzącą wodą. Można przygotować kombinację z inną kawą.
Przepis
Takiej pizzy jeszcze nie próbowałeś!
Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".
Przygotowanie: 20 min
Odpoczynek: 6 godz.
Pieczenie: 15-18 min
Poziom: Średnio trudny
Składniki:
CIASTO
700 g mąki 0 i 100g do oprószenia blatu
500 g wody w temperaturze pokojowej
4 g świeżych drożdży
20 g soli
FARSZ
250 g cykorii
60 g oliwek bez pestek
20 g kaparów
8-10 filetów anchois
20 g orzechów piniowych
Oliwa z oliwek extra vergine
2 łyżki semoliny
Przygotowanie:
Do małej miski wlewamy kilka łyżek wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, mieszając. Do dużej miski stopniowo wsypujemy 500 g mąki i wlewamy pozostałą wodę. Wyrabiamy składniki. Gdy dodamy połowę mąki i wody, wlewamy wodę z drożdżami i dalej wyrabiamy, ciągle dodając mąkę. Solimy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, zagniatając okrągłymi ruchami do całkowitego wchłonięcia mąki. Ciasto wyrabiamy w misce 10-15 minut do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w suche miejsce, bez przeciągów. Następnie oprószamy je mąką i przekładamy na blat posypany mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich ponownie oprószamy mąką i formujemy z nich owalne kształty. Umieszczamy je w dwóch miskach z odrobiną mąki na dnie. Ponownie zakrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.
FARSZ
Obieramy cykorię i pozbywamy się zewnętrznych liści. Myjemy ją, osuszamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone anchois, oliwki, orzeszki pinii, kapary i podsmażamy na złoty kolor, aż anchois całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy cykorię i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Opcjonalnie do farszu można dodać rodzynki.
CIASTO
Wyrabiamy porcję ciasta. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Rozciągamy dłońmi, formując owalny kształt. Możemy również użyć semoliny, dzięki czemu będzie łatwiej rozciągać ciasto. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Obie porcje ciasta muszą mieć taką samą wielkość. Na jednej części wykładamy odcedzoną cykorię, zostawiając miejsce na bokach. Przykrywamy ją drugą porcją ciasta i palcami uciskamy boki. Za pomocą radełka odcinamy nadmiar ciasta z boków. Na wierzchu rozprowadzamy oliwę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i delikatne. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy pizzę 15-18 minut z włączoną funkcją góra-dół na złoty kolor.