Kawa ziarnista Meksyk ekologiczna
Skład: kawa arabica*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Masa netto: 500g
Pochodzenie: Meksyk
Certyfikacja: FR-BIO-01, rolnictwo Meksyk
Producent: Cafe Michel - Terra Etica, 156, av. Jean - Jaures - 33600 Pessac, Francja
Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, AGRO BIO TEST PL-EKO-07
Informacje dodatkowe:
Palona tradycyjnymi metodami.
Sposób przygotowania: do filiżanki wsypać 10-12g kawy i zalać wrzącą wodą
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Kto nie kocha tiramisu? Tak myślałam, że nikt się nie odezwie. Dlatego gdy szykujecie ten deser, zróbcie go dwa razy więcej niż jest chętnych. Na pewno się nie zmarnuje.
Składniki na 6-8 porcji
- 200g biszkoptów
- 3 żółtka
- 300ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 150ml likieru kawowego
- 100ml espresso
- 80g cukru
Do dekoracji:
- Kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. W trakcie mieszamy wlewamy 50ml likieru kawowego. Do innego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 100ml likieru kawowego. Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie z likierem i układamy jeden obok drugiego w brytfannie. Na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy ją. Posypujemy grubą warstwą kakao. Układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z likierem i nakładamy resztę masy. Możemy użyć rękawa cukierniczego, aby ozdobić deser. Ciasto posypujemy kakao.