BIO

CAFE MICHEL Kawa ziarnista Meksyk (500g) - BIO

(1 Opinii) Dodaj recenzję
Kod: 3483981500023
Producent: CAFE MICHEL

Kawa ziarnista Meksyk ekologiczna

Skład:
kawa arabica*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Masa netto: 500g

Pochodzenie: Meksyk

Certyfikacja: FR-BIO-01, rolnictwo Meksyk

Producent: Cafe Michel - Terra Etica, 156, av. Jean - Jaures - 33600 Pessac, Francja
Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, AGRO BIO TEST PL-EKO-07


Informacje dodatkowe:
Palona tradycyjnymi metodami.

Sposób przygotowania: do filiżanki wsypać 10-12g kawy i zalać wrzącą wodą

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie
b

Świetna kawa dla każdego smakosza. Cena dobra jak na tę wysoką jakość.

Przepis

Tiramisu klasyczne
Tiramisu klasyczne

Kto nie kocha tiramisu? Tak myślałam, że nikt się nie odezwie. Dlatego gdy szykujecie ten deser, zróbcie go dwa razy więcej niż jest chętnych. Na pewno się nie zmarnuje. 

Składniki na 6-8 porcji

  • 200g biszkoptów
  • 3 żółtka
  • 300ml śmietanki 30%
  • 500g mascarpone
  • 150ml likieru kawowego
  • 100ml espresso
  • 80g cukru

Do dekoracji:

  • Kakao

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. W trakcie mieszamy wlewamy 50ml likieru kawowego. Do innego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 100ml likieru kawowego. Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie z likierem i układamy jeden obok drugiego w brytfannie. Na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy ją. Posypujemy grubą warstwą kakao. Układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z likierem i nakładamy resztę masy. Możemy użyć rękawa cukierniczego, aby ozdobić deser. Ciasto posypujemy kakao.

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".