WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Kmin rzymski (30g) - BIO

Kod: 5902741006035
Producent: DARY NATURY
Kmin rzymski ma charakterystyczny ciepły aromat. Doskonale pasuje do pikantnych potraw, do dań kuchni indyjskiej, duszonego mięsa, sosów, serów oraz wędlin.

Masa netto: 30g
Producent: DARY NATURY
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Indie

Skład: kmin rzymski 100%
*składniki pochodzenia ekologicznego
Certyfikat: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym  miejscu 

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK 
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado
Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado

Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na burgera czy inne danie typu fast food, ale przeraża Cię myśl o zawartym w nim tłuszczu, ta kanapka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Zapakuj te kanapki jako prowiant na rodzinną wycieczkę, a Twoi bliscy nie będą już chcieli zabierać na wynos nic innego.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.

• patelnia grillowa lub zwykła

• 3 łyżki oleju rzepakowego

• sok z 1 limonki

• 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej, np. chipotle

• 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej

• 2 łyżeczki granulowanego czosnku

• 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

• 2 łyżeczki mielonej kolendry

• ½ łyżeczki soli

• 150g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry

• 4 bułki pełnoziarniste

• 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki

• ¼ szklanki niskotłuszczowego majonezu

• 4 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

• 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki

1. Wlej do średniej miski olej i sok z limonki. Dodaj ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, kumin, kolendrę i sól. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dorzuć mięso i wymieszaj całość łyżką – kurczak powinien być dokładnie pokryty marynatą. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. Marynuj przez co najmniej pół godziny, nawet przez całą dobę.

2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię kawałki kurczaka odsączone z marynaty i smaż po 4 minuty z każdej strony, kontrolując temperaturę – termometr kuchenny włożony w mięso powinien pokazywać 74 ̊C.

3. Opiecz bułki na opiekaczu tostera, w piekarniku lub na patelni.

4. Przygotuj 4 talerze. Połóż na nich rozkrojone bułki. Rozłóż na każdej dolnej połowie bułki kilka plasterków awokado, a na górę wyłóż usmażonego kurczaka. Na górnej połowie bułek rozsmaruj po łyżce majonezu, przykryj go plastrem sera i dodaj po 2 plasterki pomidora. Złóż obie części bułki razem. Podawaj od razu.