WEGETARIAŃSKI BIO

SONNENTOR Kolendra mielona (40g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 9004145003644
    Producent: SONNENTOR
  • Kolendra mielona.

    Waga: 40g

    Producent: Sonnentor, Czechy.

    Pochodzenie: Austria.

    Produkt rolnictwa ekologicznego, CZ-BIO-002.

    Idealna do pożywnego chleba, do pieczenia, itp.

    Przepis

    Yellow daal
    Yellow daal
    Składniki na dwie porcje
    • Żółta soczewica około 200 g
    • Łyżka masła
    • Łyżeczka oleju lnianego
    • Szczypta kurkumy
    • Szczypta mielonej kolendry
    • Pół łyżeczki kminu
    • Siekana papryczka chilli  
    • Kolendra suszona
    • Szczypta soli
    • Łyżeczka sosu sojowego
    • Łyżeczka świeżego imbiru pokrojonego w cieniutkie paski
    • Ryż basmati (biały lub brązowy)
    Wykonanie
    Soczewice gotujemy w 1 litrze wody około 25-30 min aż zmięknie. Po tym czasie odcedzamy i wykładamy na sitko. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurkumę, kolendrę i kminek. Smażymy na małym ogniu około 2 minuty mieszając.
    Dodajemy soczewicę i dusimy około 10 min doprawiając solą i miętą. Soczewię przekładamy do miseczek, posypujemy imbirem i polewamy olejem lnianym. Przystrajamy kolendrą i chili. Serwujemy z ryżem basmatti.
     
    Ryż basmatti
    Ryż płuczemy dokładnie w wodzie. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wsypujemy 300 g ryżu (porcja dla 2 osób) gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 min. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryż jest już miękki. Odcedzamy ryż i przekładamy do miski i mieszamy.