DARY NATURY Kozieradka ekologiczna (60g) - BIO
Masa netto: 60g
Producent: DARY NATURY
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Indie
Skład: kozieradka* 100%
*składniki pochodzenia ekologicznego
Certyfikat: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
"Dla wszystkich tych, którzy nie radzą sobie z lepieniem pierogów, ideałem będzie taka uproszczona wersja – naleśniki z grzybami. To swojskie połączenie krokietów i pierogów. Naleśniki z farszem do świątecznych pierogów sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole jako dodatek do barszczu lub zupy grzybowej, ale także w ciągu roku jako szybki i prosty obiad."
Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka.
Składniki na 5 – 6 porcji
NALEŚNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 2 – 3 jajka
- spora szczypta soli
- 4 łyżki roztopionego masła
FARSZ GRZYBOWY:
- 100 g suszonych grzybów
- 300 g ciemnych lub białych pieczarek
- 400 g świeżych grzybów (mogą być mrożone)
- 2- 3 liście laurowe
- 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 – 4 ziarenka pieprzu
- 2duże cebule
- 2 – 3 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- suszony lubczyk
- świeżo zmielona kozieradka
- 5- 6 łyżek masła klarowanego do smażenia i gotowych naleśników
Naleśniki: wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem. Masa powinna być gładka i aksamitna, bez grudek. Odstawiamy na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
Farsz: suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do namoczenia w temperaturze pokojowej. Po godzinie, dwóch dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy (wywar można pozostawić do zupy grzybowej).
Oczyszczone pieczarki, świeże albo rozmrożone grzyby oraz te, które wcześniej ugotowaliśmy, kroimy na mniejsze kawałki i partiami podsmażamy na maśle klarowanym. Nie należy ich smażyć wszystkich jednocześnie, bo puszczą wtedy zbyt wiele wody i zaczną się dusić we własnym sosie.
Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy na maśle klarowanym do momentu, kiedy się zeszklą.
Tak przesmażone grzyby i cebulę mielimy w maszynce do mięsa albo miksujemy w malakserze. Doprawiamy świeżo siekanym albo przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, lubczykiem, świeżo zmielonym pieprzem i kozieradką. Farsz dokładnie mieszamy. Smarujemy nim naleśniki, które zawijamy według uznania i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony na maśle.