BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Krem kokosowy 22% tłuszczu (400ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249976306
    Producent: EKO WITAL
  • Krem kokosowy EkoWital pozwala oszczędzić kłopotu z otwieraniem i obieraniem kokosa. Jest głównym i niezbędnym składnikiem przy przygotowywaniu szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak curry, desery, pasta kokosowa do smarowania, syrop kokosowy, ser kokosowy, pieczywo i napoje. Może być również stosowany jako zamiennik mleka w niektórych deserach, takich jak czekolada i inne wyroby cukiernicze.

    Objętość netto: 400ml

    Producent: CONSOLIDATED BUSINESS SYSTEMS (PVT) LIMITED

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka

    Składniki: ekstrakt z kokosa BIO 88%, woda.

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 924 kJ/ 221 kcal
    Węglowodany (g): 3,3
     - w tym cukry (g): 2,1
    Tłuszcz (g): 22
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 21
    Błonnik (g): 
    Białko (g): 2,4
    Sól (g): 0,06

    Certyfikat: TAK

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Produkt naturalny: TAK 
    Produkt wegetariański: TAK 
    Produkt wegański: TAK 
    Bez glutenu w składnikach: TAK 
    Bez laktozy: TAK 
    Bez cukru: TAK 
    Bez barwników: TAK 
    Bez konserwantów: TAK 
    Bez jaj: TAK 
    Bez orzechów: NIE
    Bez drożdży: TAK 

    Przepis

    Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem
    Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem

    Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

    Tortownica o średnicy 20 cm

    S K Ł A D N I K I

    • 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
    • 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
    • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
    • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
    • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
    • 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • kwaśne owoce do dekoracji
    • olej do wysmarowania tortownicy

    WYKO N A N I E

    1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.

    2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).

    3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.

    4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).

    5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.

    6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.

    7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.

    8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.

    9. Pokrój na porcje ostrym nożem.

     

    WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.

     

    Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.