EKOWITAL Krem kokosowy 22% tłuszczu (400ml) - BIO
Krem kokosowy EkoWital pozwala oszczędzić kłopotu z otwieraniem i obieraniem kokosa. Jest głównym i niezbędnym składnikiem przy przygotowywaniu szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak curry, desery, pasta kokosowa do smarowania, syrop kokosowy, ser kokosowy, pieczywo i napoje. Może być również stosowany jako zamiennik mleka w niektórych deserach, takich jak czekolada i inne wyroby cukiernicze.
Objętość netto: 400ml
Producent: CONSOLIDATED BUSINESS SYSTEMS (PVT) LIMITED
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka
Składniki: ekstrakt z kokosa BIO 88%, woda.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 924 kJ/ 221 kcal
Węglowodany (g): 3,3
- w tym cukry (g): 2,1
Tłuszcz (g): 22
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 21
Błonnik (g):
Białko (g): 2,4
Sól (g): 0,06
Certyfikat: TAK
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK
Przepis
Składniki na ciasto:
• 140 g mąki ryżowej
• 140 g mąki owsianej
• 30 g kakao
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 100 g wybranego oleju
• 100 g syropu z agawy lub innego
Składniki na masę serową:
• 400 g naturalnego tofu
• 1 cytryna (sok + starta skórka)
• 100 g ksylitolu
• 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)
• 40 ml rumu
• 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
• 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.
Włóż do piekarnika na 50 minut.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.