BIO

EKOWITAL Krem kokosowy 22% tłuszczu (400ml) - BIO

Kod: 5908249976306
Producent: EKO WITAL

Krem kokosowy EkoWital pozwala oszczędzić kłopotu z otwieraniem i obieraniem kokosa. Jest głównym i niezbędnym składnikiem przy przygotowywaniu szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak curry, desery, pasta kokosowa do smarowania, syrop kokosowy, ser kokosowy, pieczywo i napoje. Może być również stosowany jako zamiennik mleka w niektórych deserach, takich jak czekolada i inne wyroby cukiernicze.

Objętość netto: 400ml

Producent: CONSOLIDATED BUSINESS SYSTEMS (PVT) LIMITED

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka

Składniki: ekstrakt z kokosa BIO 88%, woda.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 924 kJ/ 221 kcal
Węglowodany (g): 3,3
 - w tym cukry (g): 2,1
Tłuszcz (g): 22
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 21
Błonnik (g): 
Białko (g): 2,4
Sól (g): 0,06

Certyfikat: TAK

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK 
Bez glutenu w składnikach: TAK 
Bez laktozy: TAK 
Bez cukru: TAK 
Bez barwników: TAK 
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK 
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK 

Przepis

Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem
Ciasto ryżowe z musem mango i kardamonem

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

Tortownica o średnicy 20 cm

S K Ł A D N I K I

  • 1 szklanka (250 ml) białego ryżu
  • 2,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego (my użyłyśmy sojowego)
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku (my dodałyśmy 1 łyżeczkę pasty)
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 8 łyżek erytrolu)
  • 1 dojrzałe mango (ew. mrożone)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • kwaśne owoce do dekoracji
  • olej do wysmarowania tortownicy

WYKO N A N I E

1. Jedną szklankę ryżu dokładnie przepłucz wodą i przełóż do garnka.

2. Zalej 2,5 szklankami napoju roślinnego i gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie płyn (około 15–20 minut).

3. Dodaj mleczko kokosowe, wanilię i posłodź do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.

4. Masę dokładnie zblenduj i przełóż do formy wysmarowanej olejem (my użyłyśmy tortownicy o średnicy 20 cm).

5. Po ostygnięciu wstaw ciasto na noc do lodówki.

6. Mango zblenduj na mus razem z kardamonem. Jeśli masz ochotę, możesz osłodzić mus do smaku.

7. Przed podaniem smaruj serniczek musem. Możesz pozostawić go w płynnej konsystencji lub zagotować z odrobiną agaru, żeby powstała galaretka.

8. Udekoruj kwaśnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie lub porzeczki.

9. Pokrój na porcje ostrym nożem.

 

WS K A ZÓW K I Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdzi się najzwyklejszy biały ryż. Możesz użyć też ryżu jaśminowego, ryżu do sushi lub ryżu kleistego. W zasadzie nada się każda biała odmiana, z wyjątkiem ryżu paraboiled, który nie rozgotuje się w odpowiedni sposób.

 

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.