BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI BIO

EKOWITAL Krem kokosowy 22% tłuszczu (400ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249976306
    Producent: EKO WITAL
  • Krem kokosowy EkoWital pozwala oszczędzić kłopotu z otwieraniem i obieraniem kokosa. Jest głównym i niezbędnym składnikiem przy przygotowywaniu szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak curry, desery, pasta kokosowa do smarowania, syrop kokosowy, ser kokosowy, pieczywo i napoje. Może być również stosowany jako zamiennik mleka w niektórych deserach, takich jak czekolada i inne wyroby cukiernicze.

    Objętość netto: 400ml

    Producent: CONSOLIDATED BUSINESS SYSTEMS (PVT) LIMITED

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka

    Składniki: ekstrakt z kokosa BIO 88%, woda.

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 924 kJ/ 221 kcal
    Węglowodany (g): 3,3
     - w tym cukry (g): 2,1
    Tłuszcz (g): 22
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 21
    Błonnik (g): 
    Białko (g): 2,4
    Sól (g): 0,06

    Certyfikat: TAK

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Produkt naturalny: TAK 
    Produkt wegetariański: TAK 
    Produkt wegański: TAK 
    Bez glutenu w składnikach: TAK 
    Bez laktozy: TAK 
    Bez cukru: TAK 
    Bez barwników: TAK 
    Bez konserwantów: TAK 
    Bez jaj: TAK 
    Bez orzechów: NIE
    Bez drożdży: TAK 

    Przepis

    Sernik królewski
    Sernik królewski

    Składniki na ciasto:

    • 140 g mąki ryżowej

    • 140 g mąki owsianej

    • 30 g kakao

    • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

    • 100 g wybranego oleju

    • 100 g syropu z agawy lub innego

    Składniki na masę serową:

    • 400 g naturalnego tofu

    • 1 cytryna (sok + starta skórka)

    • 100 g ksylitolu

    • 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)

    • 40 ml rumu

    • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

    • 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki

     

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.

    Włóż do piekarnika na 50 minut.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.