WEGETARIAŃSKI

DANISCO Ksylitol - cukier z brzozy (250g)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5903111231019
    Producent: DANISCO
  • Ksylitol jest substancją słodzącą i stosowany jest, jako naturalna alternatywa dla tradycyjnego cukru. Produkowany jest z kory brzozy i nazywany zastepczo cukrem z brzozy.

    Ksylitol - cukier z brzozy



    Masa netto: 250g

    Pochodzenie: Finlandia

    Wartość odżywcza w 100g produktu:
    Wartość energetyczna: 1000kJ/240kcal
    Białko: 0g
    Weglowodany: 99,8g
    w tym cukry: 0,2g
    w tym alkohole (poliole): 98,5g
    Tłuszcze: 0g
    w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0g
    Błonnik: 0g
    Sód: 0,004g

    Producent: Danisco Sweeteners Finland

    Dystrybucja: Vinet, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki

    Informacje dodatkowe: Ksylitol wyglada i smakuje jak tradycyjny cukier. Doskonale nadaje sie do słodzenia napojów, deserów, ciast oraz gotowania.

    Charakteryzuje sie wyjatkowymi właściwościami:

    -posiada ok. 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru

    -zmniejsza łaknienie na cukier

    -zapobiega próchnicy, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe pH w ustach

    -hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjające namnażaniu pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym np.: Candida albicans

    -ma korzystny wpływ na mineralizacje kości i jest zalecany w profilaktyce osteoporozy zwiekszając przyswajalność wapnia

    -dzieki niskiemu indeksowi glikochemicznemu (IG=9) oraz trawieniu przy niskim udziale insuliny jest bezpieczny dla diabetyków, obniżając poziom glukozy we krwi

    Produkt 100% naturalny, wolny od GMO, pozbawiony glutenu

    Uwaga! Spożycie w wiekszych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.

    Nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom.

    Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niz 3 miesiące.

    Przepis

    Sernik królewski
    Sernik królewski

    Składniki na ciasto:

    • 140 g mąki ryżowej

    • 140 g mąki owsianej

    • 30 g kakao

    • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

    • 100 g wybranego oleju

    • 100 g syropu z agawy lub innego

    Składniki na masę serową:

    • 400 g naturalnego tofu

    • 1 cytryna (sok + starta skórka)

    • 100 g ksylitolu

    • 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)

    • 40 ml rumu

    • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

    • 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki

     

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.

    Włóż do piekarnika na 50 minut.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.