DANISCO Ksylitol - cukier z brzozy (250g) - DO WYCZERPANIA ZAPASÓW
Ksylitol wyglada i smakuje jak tradycyjny cukier. Doskonale nadaje sie do słodzenia napojów, deserów, ciast oraz gotowania.
Charakteryzuje sie wyjatkowymi właściwościami:
-posiada ok. 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru
-zmniejsza łaknienie na cukier
-zapobiega próchnicy, remineralizuje szkliwo, przywraca właściwe pH w ustach
-hamuje rozwój oraz likwiduje warunki sprzyjające namnażaniu pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym np.: Candida albicans
-ma korzystny wpływ na mineralizacje kości i jest zalecany w profilaktyce osteoporozy zwiekszając przyswajalność wapnia
-dzieki niskiemu indeksowi glikochemicznemu (IG=9) oraz trawieniu przy niskim udziale insuliny jest bezpieczny dla diabetyków, obniżając poziom glukozy we krwi
Produkt 100% naturalny, wolny od GMO, pozbawiony glutenu
UWAGA: Spożycie w wiekszych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom.
Masa netto: 250g
Pochodzenie: Finlandia
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1000kJ/240kcal
Białko: 0g
Weglowodany: 99,8g
w tym cukry: 0,2g
w tym alkohole (poliole): 98,5g
Tłuszcze: 0g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0g
Błonnik: 0g
Sód: 0,004g
Producent: Danisco Sweeteners Finland
Dystrybucja: Vinet, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki
Sposób przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki na ciasto:
• 140 g mąki ryżowej
• 140 g mąki owsianej
• 30 g kakao
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 100 g wybranego oleju
• 100 g syropu z agawy lub innego
Składniki na masę serową:
• 400 g naturalnego tofu
• 1 cytryna (sok + starta skórka)
• 100 g ksylitolu
• 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)
• 40 ml rumu
• 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
• 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.
Włóż do piekarnika na 50 minut.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.