OLEOFARM Len mielony [2 w cenie 1] (2 x 200g)

Dodaj recenzję
Kod: 1554
Producent: OLEOFARM
Mielone nasiona lnu, uzyskane w procesie odtłuszczania. Waga: 2x200g. Producent: Oleofarm, Polska. Skład: mielone odtłuszczone nasiona lnu złocistego 100%. Propozycja przygotowania: 1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając, do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub posolić. Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych. Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 247,2kcal (1034,1kJ); białko 32g; węglowodany 0,1g; tłuszcz 13,2g.

Przepis

Pasztet z indyka z batatem (bez glutenu, bez jajek)
Pasztet z indyka z batatem (bez glutenu, bez jajek)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

SKŁADNIKI:

  • 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
  • 150 g ugotowanego batatu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
  • ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • sól himalajska różowa
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • żurawina niskosłodzona
  • liście laurowe do dekoracji

 

Gotowa lista zakupowa

 

Przygotowanie: Zmielone mięso z indyka włóż do miski, posól je i popierz, wymieszaj Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z 1 łyżką oleju, dodaj do mięsa Dołóż ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej Wszystkie składniki zblenduj przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę Dopraw solą, papryką, gałką muszkatołową, wymieszaj Nagrzej piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem Foremkę wysmaruj olejem, obsyp bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełnij pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy Wierzch pasztetu udekoruj żurawiną oraz liśćmi laurowymi Foremkę z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i wystudź w keksówce, przełóż na deskę Podawaj bardzo dobrze wystudzony