BIO PLANET Len mielony (250g) - BIO
Len mielony ekologiczny
Skład: len mielony* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 250g
Pochodzenie: Chiny
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 468kcal (1931 kJ)
Białko: 20g
Węglowodany: 6,4g
w tym cukry: 1,5g
Tłuszcz: 34g
w tym kwasy nasycone: 3,7g
Sól: 0,09g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
SKŁADNIKI:
- 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
- 150 g ugotowanego batatu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
- ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- sól himalajska różowa
- świeżo zmielony pieprz biały
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- żurawina niskosłodzona
- liście laurowe do dekoracji
Przygotowanie: Zmielone mięso z indyka włóż do miski, posól je i popierz, wymieszaj Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z 1 łyżką oleju, dodaj do mięsa Dołóż ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej Wszystkie składniki zblenduj przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę Dopraw solą, papryką, gałką muszkatołową, wymieszaj Nagrzej piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem Foremkę wysmaruj olejem, obsyp bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełnij pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy Wierzch pasztetu udekoruj żurawiną oraz liśćmi laurowymi Foremkę z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i wystudź w keksówce, przełóż na deskę Podawaj bardzo dobrze wystudzony