WEGETARIAŃSKI BIO

DARY NATURY Liść laurowy ekologiczny (10g) - BIO

Kod: 5902741007155
Producent: DARY NATURY
Jest to jedna z najstarszych i najbardziej znanych przypraw, niezastąpiona do zup, rosołów, duszonych warzyw, sosów, wędlin potraw smażonych, galaretek itp. Liść laurowy stosuje się przy sporządzaniu marynat oraz przy kiszeniu kapusty.

Masa netto: 10g
Producent: DARY NATURY
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Albania 

Skład: liść laurowy* 100%
*składniki pochodzenia ekologicznego
Certyfikat: PL-EKO-01
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym  miejscu 

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK 
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Postny barszcz grzybowy na soku z kiszonej kapusty
Postny barszcz grzybowy na soku z kiszonej kapusty

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI:

  • 3 garście suszonych grzybów leśnych
  • mała cebula
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • liść pora
  • garść kiszonej kapusty
  • 300 ml soku z kapusty
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pełna łyżka masła

Wykonanie:

Dzień wcześniej

1. Grzyby opłucz pod bieżącą letnią wodą. Następnie zalej ciepłą wodą (niepełnym litrem) i zostaw na noc.

W dniu podania

1. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Zostaw, by ostygły, a następnie pokrój je w paski. Nie wylewaj wywaru.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

3. Włoszczyznę umyj i obierz.

4. W garnku o pojemności 2,5 l zagotuj około 1 litr wody. Do wrzątku włóż włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę. Gotuj 20 minut pod przykryciem.

5. Po tym czasie dodaj garść kiszonej kapusty i gotuj 20 minut.

6. Następnie dodaj grzyby oraz wywar, w którym się gotowały. Gotuj 2–3 minuty.

7. Wlej sok z kiszonej kapusty, dopraw zupę solą i pieprzem.

8. Na koniec wsyp pietruszkę.