

DARY NATURY Liść laurowy ekologiczny (10g) - BIO
Dodaj recenzję
Kod: 5902741007155
Producent: DARY NATURY
Więcej
Liść laurowy - BIO Jest to jedna z najstarszych i najbardziej znanych przypraw. Niezastąpiona przyprawa do zup, rosołów, duszonych warzyw, sosów, wędlin, potraw smażonych, galaretek, itp. Liść laurowy stosuje się także przy sporządzaniu marynat oraz kiszeniu kapusty. |
Przepis
Wielkanocny barszcz czerwony
Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.
Składniki:
- 1 l wywaru warzywnego lub na bazie wędzonki (żeberka, boczek, pieczona szynka)
- 4-6 buraków
- 500 ml barszczu kiszonego (jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak) lub 500 ml zakwasu z buraków (wówczas danie będzie bardziej wyraziste)
- chrzan
- ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz, majeranek
- opcjonalnie: śmietana
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food