DARY NATURY Majeranek ekologiczny (15g) - BIO
Kod: 5902768527971
Producent: DARY NATURY
Majeranek dodaje się głównie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej. Nadaje się wspaniale do przygotowywania zup jarzynowych, pomidorowych, ryb, pasztetów i omletów. Poza świeżym zapachem, majeranek oferuje doskonały ziołowy aromat. Dopełni smak każdej potrawy i doda lekko orzeźwiającego posmaku.
Więcej
Masa netto: 15g
Producent: Dary Natury
Składniki: majeranek* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Wielkanocny żurek na zakwasie
Składniki:
- 1,5 l wywaru
- 400 g białej kiełbasy
- 400 g wędzonych żeberek lub boczku
- 2-4 suszone grzyby
- 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
- chrzan
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food