DARY NATURY Majeranek ekologiczny (15g) - BIO
Masa netto: 15g
Producent: Dary Natury
Składniki: majeranek* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej".
liczba porcji: 8
farsz
• garść suszonych grzybów
• 250 ml ciepłej wody
• 800 g białej kapusty
• sól
• 2 liście laurowe
• 5 ziół angielskich
• 750 ml wody
• 4 łyżki oliwy
• 2 cebule
• 1 marchewka
• ½ pietruszki
• 1 plaster selera
• 800 g kiszonej kapusty
• suszony majeranek
• pieprz
ciasto
• 800 g mąki pszennej
• 400 ml gorącej wody
• mąka krupczatka
okrasa
• olej
• 1 cebula
• 2 łyżki farszu do pierogów
dodatkowo
• olej lub masło
Suszone grzyby namocz w wodzie, najlepiej przez 2 godziny.
Białą kapustę obierz z zewnętrznych liści, a pozostałą część drobno poszatkuj. Przełóż pokrojoną kapustę do większego garnka i dodaj do niej przyprawy: sól, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość wodą i gotuj przez 30 minut.
Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i dodaj pokrojone w kostkę cebule oraz startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez mniej więcej 10 minut. Namoczone grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj) i pokrój w paski. Dodaj je na patelnię z warzywami i przesmażaj całość przez kolejne 5 minut.
Przełóż wszystko do garnka z kapustą i podlej wodą z moczenia grzybów. Dodaj również kiszoną kapustę. Gotuj razem minimum 30 minut. Na sam koniec dopraw farsz majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą (w zależności od poziomu słoności kiszonej kapusty).
Ostudzony farsz zmiel w maszynce do mięsa z końcówką na grubych oczkach albo poszatkuj bardzo drobno nożem.
Kiedy farsz będzie już gotowy, przejdź do przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę wsyp do miski i zalej gorącą wodą. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, na początku za pomocą łyżki, żeby się nie poparzyć, a następnie dłońmi. Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ją miseczką i odstaw na 30 minut.
W tym czasie możesz przygotować okrasę: przemaż na oleju cebulkę wraz z farszem do pierogów.
Ciasto podziel na 3–4 porcje. Stolnicę posyp krupczatką i rozwałkuj jedną część ciasta na płaski placek. Nieużywane ciasto pozostaw pod miską. Za pomocą szklanki wytnij kółka, a na ich środek wyłóż przygotowany farsz z kapusty i grzybów. Pierożki złóż na pół, sklej bok i dociśnij je widelcem lub zrób palcami dowolną ozdobną falbankę.
Pierogi gotuj w dużym garnku z osoloną wodą przez mniej więcej 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie wyjmij pierogi z wody i polej je odrobiną oleju lub rozpuszczonego masła, aby się nie posklejały.
Gorące pierogi podawaj z przygotowaną okrasą.
Dzięki wodzie z moczenia grzybów farsz będzie miał jeszcze intensywniejszy smak i zapach. Zawsze daj ciastu na pierogi odpocząć pod miseczką, będzie wtedy delikatniejsze i nie będzie się ściągać przy wałkowaniu.