BIO

DARY NATURY Majeranek ekologiczny (15g) - BIO

Kod: 5902768527971
Producent: DARY NATURY
Majeranek dodaje się głównie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej. Nadaje się wspaniale do przygotowywania zup jarzynowych, pomidorowych, ryb, pasztetów i omletów. Poza świeżym zapachem, majeranek oferuje doskonały ziołowy aromat. Dopełni smak każdej potrawy i doda lekko orzeźwiającego posmaku.

Masa netto: 15g

Producent: Dary Natury

Składniki: majeranek* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis pochodzi z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej".

liczba porcji: 8

farsz

• garść suszonych grzybów

• 250 ml ciepłej wody

• 800 g białej kapusty

• sól

• 2 liście laurowe

• 5 ziół angielskich

• 750 ml wody

• 4 łyżki oliwy

• 2 cebule

• 1 marchewka

• ½ pietruszki

• 1 plaster selera

• 800 g kiszonej kapusty

• suszony majeranek

• pieprz

ciasto

• 800 g mąki pszennej

• 400 ml gorącej wody

• mąka krupczatka

okrasa

• olej

• 1 cebula

• 2 łyżki farszu do pierogów

dodatkowo

• olej lub masło

Suszone grzyby namocz w wodzie, najlepiej przez 2 godziny.

Białą kapustę obierz z zewnętrznych liści, a pozostałą część drobno poszatkuj. Przełóż pokrojoną kapustę do większego garnka i dodaj do niej przyprawy: sól, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość wodą i gotuj przez 30 minut.

Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i dodaj pokrojone w kostkę cebule oraz startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż przez mniej więcej 10 minut. Namoczone grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj) i pokrój w paski. Dodaj je na patelnię z warzywami i przesmażaj całość przez kolejne 5 minut.

Przełóż wszystko do garnka z kapustą i podlej wodą z moczenia grzybów. Dodaj również kiszoną kapustę. Gotuj razem minimum 30 minut. Na sam koniec dopraw farsz majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą (w zależności od poziomu słoności kiszonej kapusty).

Ostudzony farsz zmiel w maszynce do mięsa z końcówką na grubych oczkach albo poszatkuj bardzo drobno nożem.

Kiedy farsz będzie już gotowy, przejdź do przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę wsyp do miski i zalej gorącą wodą. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, na początku za pomocą łyżki, żeby się nie poparzyć, a następnie dłońmi. Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ją miseczką i odstaw na 30 minut.

W tym czasie możesz przygotować okrasę: przemaż na oleju cebulkę wraz z farszem do pierogów.

Ciasto podziel na 3–4 porcje. Stolnicę posyp krupczatką i rozwałkuj jedną część ciasta na płaski placek. Nieużywane ciasto pozostaw pod miską. Za pomocą szklanki wytnij kółka, a na ich środek wyłóż przygotowany farsz z kapusty i grzybów. Pierożki złóż na pół, sklej bok i dociśnij je widelcem lub zrób palcami dowolną ozdobną falbankę.

Pierogi gotuj w dużym garnku z osoloną wodą przez mniej więcej 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie wyjmij pierogi z wody i polej je odrobiną oleju lub rozpuszczonego masła, aby się nie posklejały.

Gorące pierogi podawaj z przygotowaną okrasą.

 

Dzięki wodzie z moczenia grzybów farsz będzie miał jeszcze intensywniejszy smak i zapach. Zawsze daj ciastu na pierogi odpocząć pod miseczką, będzie wtedy delikatniejsze i nie będzie się ściągać przy wałkowaniu.