BIO

DARY NATURY Majeranek ekologiczny (15g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902768527971
Producent: DARY NATURY
Majeranek dodaje się głównie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej. Nadaje się wspaniale do przygotowywania zup jarzynowych, pomidorowych, ryb, pasztetów i omletów. Poza świeżym zapachem, majeranek oferuje doskonały ziołowy aromat. Dopełni smak każdej potrawy i doda lekko orzeźwiającego posmaku.

Masa netto: 15g

Producent: Dary Natury

Składniki: majeranek* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food