BEZGLUTENOWE BIO

BYODO Majonez light 34% tłuszczu, bezjajeczny, bezglutenowy (250ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4018462158203
Producent: BYODO -

Majonez light 34% tłuszczu, bezjajeczny, bezglutenowy BIO

Majonez bezglutenowy

 

Objętość netto: 125ml

Producent: BYODO

Dystrybutor: Eko Wital Sp. z o.o.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Skład: woda, olej słonecznikowy*, cukier trzcinowy*, MLEKO w proszku odtłuszczone*, ocet jabłkowy*, sól morska, musztarda* (woda, ocet spirytusowy*, brązowe nasiona gorczycy*, sól morska), koncentrat z soku z cytryny*, substancje zagęszczające: mączka z chleba świętojańskiego* i guma guar*

* składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1401 kJ/ 340 kcal

Węglowodany (g): 7,4
- w tym cukry (g): 2,0

Tłuszcz (g): 34
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 3,6

Białko (g): 1,6

Sól (g): 1,3

Alergeny: jaja, gorczyca

Certyfikat: DE-OKO-013 rolnictwo UE/spoza UE

Warunki przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 31 dni

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: NIE 

Bez glutenu w składnikach: TAK 

Bez cukru:  NIE

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado
Pikantna kanapka z kurczakiem i awokado

Jeśli czasem nachodzi Cię ochota na burgera czy inne danie typu fast food, ale przeraża Cię myśl o zawartym w nim tłuszczu, ta kanapka jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Zapakuj te kanapki jako prowiant na rodzinną wycieczkę, a Twoi bliscy nie będą już chcieli zabierać na wynos nic innego.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.

• patelnia grillowa lub zwykła

• 3 łyżki oleju rzepakowego

• sok z 1 limonki

• 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej, np. chipotle

• 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej

• 2 łyżeczki granulowanego czosnku

• 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

• 2 łyżeczki mielonej kolendry

• ½ łyżeczki soli

• 150g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry

• 4 bułki pełnoziarniste

• 1 awokado, obrane, wypestkowane i pokrojone w cienkie plasterki

• ¼ szklanki niskotłuszczowego majonezu

• 4 plastry sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

• 1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki

1. Wlej do średniej miski olej i sok z limonki. Dodaj ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany, kumin, kolendrę i sól. Mieszaj rózgą kuchenną do połączenia składników. Dorzuć mięso i wymieszaj całość łyżką – kurczak powinien być dokładnie pokryty marynatą. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. Marynuj przez co najmniej pół godziny, nawet przez całą dobę.

2. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu. Wyłóż na rozgrzaną patelnię kawałki kurczaka odsączone z marynaty i smaż po 4 minuty z każdej strony, kontrolując temperaturę – termometr kuchenny włożony w mięso powinien pokazywać 74 ̊C.

3. Opiecz bułki na opiekaczu tostera, w piekarniku lub na patelni.

4. Przygotuj 4 talerze. Połóż na nich rozkrojone bułki. Rozłóż na każdej dolnej połowie bułki kilka plasterków awokado, a na górę wyłóż usmażonego kurczaka. Na górnej połowie bułek rozsmaruj po łyżce majonezu, przykryj go plastrem sera i dodaj po 2 plasterki pomidora. Złóż obie części bułki razem. Podawaj od razu.