BEZGLUTENOWE BIO

EKOWITAL Mąka kokosowa 500g - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249973411
Producent: EKOWITAL
Ekologiczna mąka kokosowa o charakterystycznym posmaku i zapachu kokosa. Bogate źródło błonnika i białka. Ze względu na niską zawartość cukrów prostych, polecana jest dla diabetyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Obniża poziom cukru we krwi. Polecana do wypieków, ciast, koktajli, naleśników oraz jako zagęszczacz.

Ekologiczna mąka kokosowa o charakterystycznym posmaku i zapachu kokosa. Bogate źródło błonnika i białka. Ze względu na niską zawartość cukrów prostych, polecana jest dla diabetyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Obniża poziom cukru we krwi. Polecana do wypieków, ciast, koktajli, naleśników oraz jako zagęszczacz. SKŁADNIKI: *Mąka kokosowa 100 % * składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Przepis

Pizza na gryczanym spodzie
Pizza na gryczanym spodzie

Składniki:

  • 700g gryki kiełkowanej,
  • 700g kalafiora (ugotowanego na półtwardo na parze),
  • 4 łyżki mąki migdałowej,
  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • szczypta kurkumy w proszku,
  • sól i pieprz czarny (opcjonalnie),
  • pęczek młodej dymki,
  • zioła wedle uznania i smaku,
  • sos

Sposób przygotowania:

sos:

składniki:

  • 4 średnie świeże pomidory,
  • 3 suszone pomidory,
  • 10 suszonych moreli bez pestek,
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki,
  • 2 pęczki dymki (zielona część),

przyprawy: kurkuma w proszku, bazylia suszona, łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Świeże pomidory sparz i obierz. Wraz z pozostałymi składnikami umieść w kielichu blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji (nie musi być na gładko). Sosu możesz używać na surowo lub podgotować go około 5-6 minut.

Kaszę ugotuj i zblenduj z przygotowanym kalafiorem. Dodaj pozostałe składniki, przyprawy i zblenduj ponownie. Ciasto ma wyjść zwarte (w razie potrzeby reguluj jego gęstość mąką kokosową). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj placuszki, które posłużą jako spody do pizzy. Piecz przez 20 minut w 180 C. Przewróć na drugą stronę (to dobry moment, by nałożyć sos i ew. dodatki) i dopiecz przez kolejne 10-20 minut.

Propozycje dodatków:

Do zapiekania - ugotowane na półtwardo: brokuł, kalafior, por, surowe: cukinia, papryka, pomidor, cebula, szpinak, bakłażan z pieca, boczniaki, oliwki, kapary, namoczone suszone pomidory, młody groszek, szparagi.

Na surowo, bez pieczenia: ogórek kiszony, ogórek świeży, awokado, nasiona konopi, świeża bazylia, rukola, kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, ulubione świeże zioła.

 

Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.