BEZGLUTENOWE BIO

ORGANIC Mąka kukurydziana ekologiczna (500g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249975033
Delikatna mąka z ziaren kukurydzy, Wspaniała do zagęszczania zup i sosów, pieczenia babeczek i wafli oraz pieczywa kukurydzianego. Polecana dla dzieci, rekonwalescentów. Mąka kukurydziana jest lekko strawna, o wysokiej zawartości skrobi. Wspaniała do zagęszczania zup i sosów, pieczenia pieczywa kukurydzianego, babeczek i wafli.

Masa netto: 500g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: mąka kukurydziana. Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna 1476 kJ/350 kcal
    Tłuszcz 5,0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
    Węglowodany 66 g
    w tym cukry 2,9 g
    Błonnik 8,6 g
    Białko 5,9 g
    Sól 0 g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przepis

Bananowy ryż
Bananowy ryż

Przepis na zdrowe śniadanie.

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 400 ml napoju kokosowego Ecomil
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 200 ml kremu kokosowego Ecomil
  • 10 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki białych nasion sezamu

Przygotowanie:

  1. Ryż moczyć w wodzie min. 12 godzin, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie odsączyć.
  2. Ryż przełożyć do sitka i postawić na krawędzi garnka z wodą, podgrzać na dużym ogniu, przykryć garnek i gotować przez 40 minut.
  3. Podgrzać sok kokosowy w innym garnku na średnim ogniu razem z erytrytolem, esencją waniliową i solą i poczekać, aż się zagotuje.
  4. Zmieszać ryż, poprzednią mieszankę i wiórki kokosowe w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  5. Rozcieńczyć krem kokosowy i drobną mąkę kukurydzianą w szklance i podgrzać mieszaninę w rondlu na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.
  6. Obrać banany i pokroić je wzdłuż.
  7. Rozłożyć ryż na głębokich talerzach i udekorować bananami, sosem kokosowym i sezamem.

 

Przepis: @veganiacos