BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

BEZGLUTEN Mąka kukurydziana bezglutenowa (500g)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907459846225
    Producent: BEZGLUTEN
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa

    Waga: 500g.

    Producent:  BEZGLUTEN Sp. Z o.o.

    Nie zawiera jaj, składników mleka i skrobi pszennej.

    Przepis

    Ciabatta
    Ciabatta

    Składniki:

    • 100 g mąki ryżowej

    • 100 g mąki owsianej

    • 100 g mąki kukurydzianej + mąka do posypania

    • 100 g skrobii ziemniaczanej

    • 20 g łupiny (łuski) babki jajowatej

    • 7 g suchych drożdży

    • sól (12 g w przypadku soli himalajskiej)

    • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

    • około 500 ml ciepłej wody

    Suche składniki wymieszaj, dodaj syrop. Stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Ma być miękkie, elastyczne i słone. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką i chwilę zagniataj. Uformuj bułki o długości 10 cm. Przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Naczynie żaroodporne ( z pokrywką) wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Do gorącego naczynia włóż 2 bułki, natnij i przykryj pokrywką. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu wyjmij je i wystudź na kratce z piekarnika. Tak samo postępuj z kolejnymi bułkami. Jeśli w pomieszczeniu jest niska temperatura, ciasto może wyrastać dłużej.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.